Usta puna zdravlja

Postoji li dosadniji, neaktivniji i neinspirativniji deo dana od onog kada tri minuta perete zube? Stojite nepomično ispred ogledala, trljate četkicom, izbacujete penu bez ikakvog dešavanja u vašoj glavi. Stvar je u tome da propuštate dobru priliku za samostalno postavljanje dijagnoze. Naša usta su lakša i pristupačnija za istraživanje nego unutrašnji organi, a svi simptomi se manifestuju dovoljno rano da možete da reagujete i sprečite eventualnu štetu. Ako prislonite uvo i pažljivo oslušnete, svašta možete da čujete sa svojih usana.
Ukoliko imate problema s neprijatnim zadahom, jasno je koju poruku vam šalju vaša usta. Za početak, probajte da promenite tehniku pranja i ispiranja zuba. Grgoljite pre odlaska na spavanje penom od pranja zuba. Taj postupak je bolje uraditi pre spavanja nego ujutru kada ustanete. S druge strane, postoje stvari koje su problematičnije i od lošeg zadaha. Jedna od njih je usna groznica. Em izaziva užasan osećaj, em ružno izgleda. Megadoze stresa mogu znatno doprineti pojavi herpesa, pa zato možete probati da ga izbegnete smanjenjem tenzije. Joga ili meditacija kao način borbe? Probajte, nemate šta da izgubite. Vratimo se na zube. Šta nam poručuje krv na četkici za zube? Znači da postoji neki problem s desnima. Biomedicina savetuje da se jede što više oraha – oni bi mogli da zamene uobičajenu količinu šećera koja nam je potrebna.
Suština ipak jeste u tome da imamo zube koji nisu osetljivi. Gazirani sokovi oštećuju nam zubnu gleđ. Treba ih što pre zameniti žvakama bez šećera kako bismo povećali količinu pljuvačke, koja sadrži minerale za oporavak zubne gleđi. Sigurno se sećate reklama koje svakodnevno vidimo na televiziji i njihovih objašnjenja zašto je dobro žvakati žvake pre i posle jela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestidesniustazdravljezubi
Komentari (0)
Dodaj komentar