Vaš hronometar

Da bi se jedan muškarac smatrao elegantnim, nije potrebno da na sebi ima skupocenu košulju, pantalone ili poslovno odelo nekog čuvenog modnog kreatora. Kada je muška elegancija u pitanju, odlučujući su detalji. Presudan je izbor kravate ili kvalitetnih cipela, odnosno ručnog sata, koji o jednom muškarcu i njegovom životnom i modnom stilu može da kaže hiljadu reči. Bez obzira na cenu, svaki sat može vremenom da postane neka vrsta antikviteta – ukoliko se prema njemu ophodimo s dužnim poštovanjem. Ne treba ga popravljati ako nije pokvaren, to je pravilo koje je svima jasno. Časovničari čak kažu da su u svojim rukama držali satove koji su bili stari i 80 godina, a koji nikada do tada nisu bili na popravci i radili su sasvim dobro. To je zbog toga što ih je njihov vlasnik brižljivo čuvao. Ništa drugo.
Navijanje sata dok vam je još na ruci nije dobra ideja. To uzrokuje bočni pritisak na njegovu osovinu i tokom vremena može imati za posledicu kvarenje nekog od delova mehanizma vašeg hronometra. Ukoliko na vašem satu ne stoji jasno naznačeno da je vodootporan, jasno je da ga treba držati na suvom. Držite ga što dalje od bilo kakve vlage. Ako na njemu piše da je vodootporan, onda ne morate da se brinete, vaš "ručni" prijatelj koji vam govori da li kasnite, žurite ili stižete tačno na vreme dobro je zaštićen. Ukoliko to pak nije slučaj, držite ga dalje i od vode (ona može da prodre u unutrašnjost sata i upropasti mu mehanizam), ali i od pare. I ona je potencijalna opasnost – može da progrize metal ili da ga korodira. Ono čega treba da se setite s vremena na vreme jeste baterija. Vađenje krunice kvarcnog časovnika neće sačuvati vašu bateriju (provereno na ličnom primeru). To ne zaustavlja njen rad već blago zamrzava skazaljke, kako biste mogli da podesite vreme. Ako odložite sat i bateriji istekne rok, ona može da iscuri i pokvari sam sat.
Na kraju, treba razbiti još jednu iluziju koja se tiče navijanja ručnog sata. Da, vreme se može i sme podešavati u oba smera. Ništa ne smeta ako kazaljke podešavate okrećući ih unazad. Samo najkomplikovaniji hronografi zahtevaju podešavanje vremena striktnim pomeranjem skazaljki u pravcu njihovog kretanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

elegancijaodržavanjerucni satstil
Komentari (0)
Dodaj komentar