Vaši mišići govore

Mnoge sitnice koje se tiču fitnesa u svojoj suštini imaju paradoks. Za početak, svi bismo mi voleli da nam telo bude u najboljem mogućem izdanju, ali uz što manje vremena provedenog u teretani. Kakva je korist od mišića ako nemate priliku da ih pokažete? A naši mišići govore. Treba samo da oslušnemo šta nam poručuju i da u skladu s tim preobrazimo svoj način vežbanja kako bismo na kraju preobratili i svoje telo.
Rešenje je, naravno, u efikasnosti – sposobnosti da trenirate tačno onoliko koliko vam je potrebno da postignete maksimalne rezultate za minimum vremena. Ispostavlja se da je to jednostavno ako ste u stanju da samo malo pojačate vežbe s tegovima i skratite trening. Treba samo da pustite da vas vaše telo vodi. Važno je znati da svi faktori stresa, kako fizički tako i psihički, neposredno utiču na vašu efikasnost prilikom treninga – a oni se iz dana u dan menjaju. Recimo, na primer, da intenzivno vežbate s tegovima početkom nedelje, a te iste večeri zbog poslovne prepterećenosti spavate pet umesto uobičajenih osam sati. Kada sutradan dođe vreme za vežbanje, nećete biti ni fizički ni psihički spremni da date sve od sebe.
Sve to znači da će vaša snaga i izdržljivost tada kopneti brže nego što ste mogli da očekujete. To vam vaše telo signalizira da je mišićima već dosta – da vam dodatno ponavljanje vežbi neće doneti veću snagu, već će samo pojačati stres vašeg tela i usporiti njegov oporavak. A postoji i druga strana medalje. Ako vam je u prethodnom periodu sve išlo od ruke, možda ćete se osećati kao da biste svojim rukama mogli da podignete čitav svet. To je trenutak da iskoristite svoje pojačane sposobnosti – dodavanjem težine, većeg broja vežbi i ponavljanja. Tako ćete ubrzati rad mišića. Dakle, naše telo nam daje najbolje informacije o tome koliko naš trening treba da traje. A najverovatnije ionako radite više nego što je neophodno – čak i u najboljim danima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fitnesmišićivežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar