Vežbati i samo vežbati (2)

Naslov teksta mogao bi da vas navede na pogrešan trag. Kada se govori o vežbanju, tema nije samo ono što može da se izvede u teretani ili na sportskom terenu, vežbanje je proces koji treba da nas dovede u sklad sa životnim ritmom na svakom nivou, u svakom trenutku. Nivo testosterona u našem telu ima svoje uspone i padove u toku dana. Ujutru je na vrhuncu, a onda tokom dana, do vremena za spavanje, opada, ponekad i drastično. Ako preterujete u bilo čemu, organizmu ne pružate priliku da se adekvatno odmori. Otuda razdražljivost, nesanica i drugi slični problemi savremenog čoveka.
Nikada nemojte zaboraviti da depresija utiče na naše pamćenje. Ljudi koji su često pod stresom i oni koji su skloniji depresiji češće imaju problema s memorijom od onih koji su na manje odgovornim položajima. Prezaposleni su, naravno, daleko ugroženiji i veći je rizik od nastanka različitih oboljenja. Uzrok je činjenica da hronični stres može da ošteti centre u mozgu zadužene za odgovor na stres. Zbog toga bi bilo dobro da svoje vreme raspodelite u skladu sa svojim obavezama. Najteže zadatke obavljajte čim se probudite. Iskoristite vreme kada vaš mozak radi najefikasnije za obavljanje dnevnih obaveza, a pre svega onih za koje smatrate da zahtevaju najveći mentalni napor. Period najintenzivnije mentalne aktivnosti nastupa ubrzo po buđenju.
Na kraju krajeva, da bismo uopšte mogli da imamo radni dan ispunjen uspesima, potrebno je imati dobar start. A da bismo uopšte razmišljali o dobrom startu, neophodno je da prvo osmislimo pristup poslu kojim se bavimo. Postoji samo jedno pitanje koje je jednostavno neophodno da postavite sebi pre nego što se upustite u bilo koji novi poduhvat: "Želite li da stvorite nešto što ima smisla?" Na kraju dana, kada malo bolje razmislite o svemu, stvaranje smisla je najsnažniji pokretački motiv koji može da postoji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

planiranjepriprematreningživot
Komentari (0)
Dodaj komentar