Vezivali su mu frižider lancem i na silu ga vukli iz pekare

Iako je bio jedan od najvažnijih i najboljih glumaca u istoriji filma, privatni život Marlona Branda igrao je ključnu ulogu u stvaranju njega kao ikone. Povodom 12. godišnjice njegove smrti u 80. godini života, mediji su se prisetili trenutaka iz njegovog burnog života koji su ga obeležili.

Uvek je radio šta je hteo

Slava i Holivud su mu se oduvek gadili i nije mogao da shvati život ‘odsečen od realnosti’ pod konstantnim svetlima reflektora. Ipak, Brando je iskorišćavao svoju situaciju koliko god je mogao.

Dobro je poznato da je na setu za vreme snimanja filma uvek radio šta je hteo. Zbog disleksije, učenje dijaloga iz scenarija bilo mu je mrsko, pa je zahtevao da su mu kartice sa tekstom uvek u blizini kako bi sa njih mogao da čita. Osim što je filmska ekipa znala da zalepi ceo sprat karticama, Brando je tražio da se kartice lepe i na njegove kolege.

Kada je snimao ‘Posljednji tango u Parizu’, Marlon je tražio da se kartice stave na zadnjicu njegove koleginice, a na ‘Supermenu’, njegov tekst bio je napisan na pelenama bebe Supermena. Osim toga, znao je da traži od scenarista i reditelja da menjaju scenu koja je bila sledeća na rasporedu za snimanje. Kada mu to nisu dali, on bi sam izmislio dijalog pa bi u uši ugurao vunu kako ne bi čuo druge glumce koji se bune na iznenadnu promenu teksta.

Hrana na prvom mestu

Još jedna stvar kojom je nervirao kolege je njegova ljubav prema hrani. Brando je znao da napusti set usred snimanja i da ode negde na ‘klopu’, a navodno su ga jednom i silom izvlačili iz obližnje pekare. Kada je snimao ‘Pobunu na brodu Baunti’ na Tahitiju, glumac je naručio šampanjac i šunku koja mu je dostavljena avionom.

Jedna od njegovih devojaka tvrdila je da je pokušala da spreči njegovo prejedanje usred noći tako što je doslovno stavila lanac oko frižidera i učvrstila ga katancem. Ali Branda to nije zaustavilo. Jednostavno je razbio katanac, otvorio frižider i bacio se na veliki komad sira.

Jedna druga devojka zapretila je da će ga ostaviti ako nastavi da se deblja. Preko dana bi bio poslušan i jeo bi u razumnim količinama, a preko noći bi mu prijatelji preko ograde bacali vreće pune hamurgera iz Burger Kinga.

Imao je smisao za humor kao školarac

Sa svojim kolegama zbližavao se preko šala. Edvard Norton, koji je sa Marlonom glumio u njegovom poslednjem filmu ‘The Score’, kasnije je ispričao kako je legendarni glumac voleo da ‘uništava’ ozbiljnu atmosferu za vreme snimanja napetih scena. Dok se Robert De Niro pripremao za jednu takvu scenu, Marlon je upalio svoju igračku za ispuštanje vetrova.

Džoni Dep potvrdio je Brandovu ljubav prema ‘dečačkom humoru’.

– Kada sam ga pitao zašto je ispuštanje vetrova uvek tako smešno, odgovorio mi je ‘zato što je to tako anti -socijalno’ – prepričao je Dep.

Trenutak kada je 1973. godine Marlon Brando odbio da primi Oskara za svoju legendarnu ulogu u ‘Kumu’ pa je umesto njega došla Sašin Litlfeder do dana današnjeg ostao je upamćen kao jedan od najdramatičnijih u istoriji dodele Oskara. Sašin, glumica i predsednik odbora za prava Indijanaca, pročitala je deo Marlonove poruke filmskoj industriji. Iako ga je ‘Kum’ vratio na sam vrh Holivuda, Brando je odbio da primi nagradu zbog negativnog prikazivanja Indijanaca u filmovima.

O seksualnim afereama kultnog glumca pisalo se naveliko i naširoko. Tabloidi su bili puni sočnih detalja o njegovoj opsesiji seksom. Marlon je imao afere sa nekim od najlepših žena Holivuda, a neke mu nisu bile dovoljno dobre.

Navodno je odbio udvaranja Elizabet Tejlor jer joj je zadnjica bila premala za njegov ukus, a Sofiju Loren nije hteo jer je imala ‘zadah kao dinosaurus’.

Korijen njegovog velikog seksualnog apetita leži u njegovom detinjstvu, što je otkrio i u svojoj autiobiografiji. Kada mu je bilo samo četiri godine, zaljubio se u svoju spremačicu Ermi.

– Tokom dana bismo se igrali, a tokom noći smo spavali zajedno. Ona je bila gola, kao i ja. Čvrsto je spavala, a ja sam gledao u njeno telo i dirao joj grudi – napisao je Brando. Kada ih je spremačica Ermi napustila, Marlon se osećao napuštenim i povređenim. Od tog dana, kaže, odvojio se od sveta i ceo život je proveo tražeći je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Marlon Brando
Komentari (0)
Dodaj komentar