Vi i vaša beba u kolima

Sasvim uobičajena pojava: ulazite u kola i kako zatvorite vrata, tako se vaš maleni junior(ka) daje u dreku i vrisku od koje pucaju stakla kako na kolima, tako i na komšijinoj kući. Šta uraditi?

Srećom, niste prvi roditelj koji ovo iskušava, a imajući bebu, verovatno ste već shvatili da iskustva poznanika, prijatelja i svih drugih roditelja ponekad zlata vrede. Zato vam danas donosimo nekoliko provereno uspešnih trikova kojima ćete smiriti svoje dete.

Prvo i najvažnije: odvraćanje pažnje – ne samo da je uspešno u slučaju ulaska u kola nego može biti vrlo primenljivo sredstvo za širok spektar situacija u kojima treba da sprečite to nežno, krhko stvorenjce u liku vaše bebe da uništi bubne opne svima u prečniku od 500 metara. Dakle, u konkretnom slučaju, to izgleda ovako: čim uđete u kola, postavite pored bebine stolice neku od onih šarenih igračaka koje služe za razvoj vida i percepcije. Poigrajte se malo sa njima, pa će i vaše dete („tatina pamet“) pokazati zanimanje za njih. Nemojte koristiti uvek iste igračke (tj. ako vam je život i sluh mio…). Možete probati i sa raznim vrstama (sopstvenog) kreveljenja – ali samo ukoliko vozilo nije u pokretu i ako su šanse da vas ugleda vaš pretpostavljeni dovoljno male!

Ukoliko ustanovite da se vaša mala kći ili vaš sin „prima“ na muziku, preporučujemo vam da ovu olakotnu okolnost zloupotrebite do maksimuma. Drugim rečima, u tom slučaju redovno puštajte muziku u kolima i postoji verovatnoća da ćete na taj način prebrinuti veći deo problema. Možete i sami da pevate, pod uslovom da vam to ne odvraća pažnju od volana… i pod uslovom da imate sluha, naravno. U suprotnom, lako bi vam se moglo dogoditi da vas vaš naslednik, koga ste podizali sa toliko ljubavi, jednog dana posle mnogo godina optuži zbog trauma koje nosi još iz najranijeg detinjstva.

Možda ćete pomisliti da sledeći predlog predstavlja pokušaj potcenjivanja bebine inteligencije. Nije to u pitanju, već činjenica da je ponekad ipak malo lakše zavarati je i primeniti određene „dreserske“ metode… Biće bolje i vama i njoj! Pokušajte da bebu i kod kuće stavljate u dečje sedište za kola i da je zabavljate muzikom, igračkama koje joj dajete i u kolima i slično. Ovom simulacijom trebalo bi da je „ubedite“ da i ova omražena stolica može biti zanimljivo, bezbedno ili makar podnošljivo mesto.

Kada je neko drugi za volanom, iskoristite priliku da sednete pored svoje bebe i da joj posvetite pažnju koja će joj odvratiti pažnju od vožnje i učiniti da se oseća bezbednije i lepše. Ako ste sami sa njom u kolima, dakle vi vozite, trudite se da joj pričate i da stalno bude svesna vašeg prisustva i pažnje. To je najbolji način da savladate strahove: beba od vožnje, vi od njenog prodornog (na koga li je takav?) glasa 🙂

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar