Vreme za trening

Vežbači različitih generacija i profila uglavnom se slažu u jednom: pod dobrim treningom podrazumevaju isključivo onaj kada su ostvarili primetan fizički napredak i prevazišli dotadašnje granice. Nema ničeg lošeg u takvoj konstataciji – ali samo donekle. Od podjednake važnosti je i mentalno stanje u kojem pristupamo treniranju. Dakle, pored onog osnovnog pravila koje kaže da se tih sat ili sat i po vremena moramo koncentrisati isključivo na ono što radimo, bitna je i psihološka rasterećenost.
I žene i muškarci današnjice, posebno ukoliko se radi o prezaposlenim ljudima koji su svesni važnosti fizičke kondicije, tokom treninga često ne mogu da se odvoje od razmišljanja o svojim dnevnim obavezama. Takav nastup potpuno blokira mogućnost da se ide dalje, to jest da se postigne nešto što se ranije nije moglo izvesti. A kada se konačno dostigne fokusiranost na vežbe i kada se u potpunosti odradi sve što je planirano, osećaj je neuporedivo bolji. S više energije se napušta teretana, oseća se spremnost za suočavanje s obavezama. To znači da je trening bio delotvoran u svakom smislu.
Što se tiče maksimalno posvećenih vežbača, za njih mentalna snaga prevashodno znači sposobnost da pobede nametnute blokade. Savršen primer za to je benč – jedna od najvažnijih vežbi u bodibildingu. Kada stave težinu koju moraju da prekorače, istog trenutka prebacuju fokus svoje pažnje s ogromnog opterećenja na svoje realne potencijale. Autosugestija može da bude od presudnog značaja, a doći u teretanu bez jake koncentracije podjednako je loše kao doći gladan i umoran.
Za uspeh u teretani osnovno je poštovanje određenih pravila, a prvo od njih je da vežbate onda kada ste sveži i odmorni. Ne bi bilo loše da, u skladu sa sopstvenim dnevnim ritmom, uvek vežbate u isto vreme. To daje mnogo bolje rezultate. Nikada ne zapostavljajte dobar san, koji je daleko važniji nego što mislimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fitnesteretanatreningvežbe
Komentari (0)
Dodaj komentar