Zavisnost od slatkiša

Zavisni ste od slatkiša? Rado biste odgovorili na pitanje, ali ne znate kako ta zavisnost izgleda? U redu. S obzirom na to da nije važna količina unetih slatkiša već način na koji se to čini, ako postajete nervozni jer u kući nemate ništa slatko, ako slatkišima popravljate raspoloženje i ako posle enormne pojedene količine osećate grižu savesti, možete za sebe reći da ste zavisni.
Jedan od razloga posezanja za slatkišima jeste i dosada. Kada nemamo šta da radimo, kada smo depresivni ili napeti, pojedemo nešto slatko. To dovodi do gojaznosti, što opet vodi do neprivlačnog izgleda. A stiže nam leto.
Kod muškaraca se masne naslage koncentrišu na trupu, te je gojaznost najčešće oličena u povećanju stomačnog dela. Redovni odlasci u teretanu, ako već nemate metabolizam koji sve reguliše umesto vas, jedini su vam spas za ovu sezonu ukoliko ste sebi dozvolili kojih sto grama više čokolade sa lešnicima.
Mnogi muškarci osete nervozu kada se njihove supruge ili devojke iz nespretnih slonica pretvore u vitke i privlačne labudice. Kod žena to nije slučaj. Ona se neće brinuti ukoliko ste izgubili stomak, neće se čak ni radovati – to se od vas očekuje. Mi njima postavljamo visoke kriterijume, a emancipacija nas je dovela do toga da sada i one mogu da traže iste stvari od nas. Dupli standardi više ne mogu da važe.
Međutim, ako imate stabilnu i zrelu vezu, čvrstu i zasnovanu na zajedništvu i ljubavi, nema tog slatkiša koji bi mogao da poljulja ljubavno gnezdo. Onda konsumiranje slatkiša postaje deo rituala udvoje – dve osobe međusobno nabacuju kalorije, ali se istovremeno i međusobno kontrolišu. Seks i hrana su naše dve najprirodnije i najsnažnije potrebe. Nemojte postajati poželjni za druge skidajući suvišne kilograme – postanite poželjni za svoje partnere i osobe koje će znati da cene vašu brigu o sebi.
Dakle, prihvatljivo je da ne možete odoleti pojedinim vrstama keksa ili čokolade, prihvatljivo je da omiljeno jelo ne možete ni da zamislite ako vas posle njega ne čeka odličan desert, ali nije prihvatljivo da se zbog sopstvenih slabosti prema slatkišima i šećeru u organizmu pretvorite u Kiklopa. Polna odrednica nema veze sa tim. Rezultat vaše opsednutosti slatkišima uopšte nije sladak kada vagate preko stotke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar