Zdraviji u kratkom roku

Postoji niz pravila koja bi nam život učinila zdravijim samo kada bismo mogli da nateramo sebe da ih se u ravnomernim intervalima pridržavamo. To su sigurni načini da živimo duže i bolje. A zašto nam se onda dešava da ih se ne pridržavamo? Uzimo za primer čaj. Najveći broj nas pije ga samo onda kada smo bolesni. A topli čaj izjutra, koji biste popili umesto kafe, mogao bi da smanji rizik od mnogih bolesti i predstavlja idealan način da se započne novi dan. A da bi se dan započeo, potrebno je da smo se prethodne noći dobro naspavali. Evo nas kod još jednog starog dobrog pravila koje se brine o našem zdravlju – treba spavati od sedam do osam sati noću.
Kada stignemo na posao (osim ako nije u pitanju neko izrazito dinamično zanimanje), zna se šta nas očekuje – sedenje na stolici. Tom prilikom strada kičma. Naravno, to ne mora da bude tako, ukoliko vodimo računa o tome kako sedimo. Za početak, nije loše nasloniti se. Ako fiksiramo torzo na devedeset stepeni, štetimo kičmi. Jasna stvar. Umesto toga, bolje je zauzeti blago lenji stav i lagano nagnuti stolicu pod uglom od četrdeset i pet stepeni, koji je praktično idealan za pravilno sedenje. Naravno sve ovo zavisi od toga koliko vremena provodite u sedećem položaju.
Međutim, makar to bilo tri sata ili ceo bogovetni dan proveden u sedećem položaju, s vremena na vreme nije loše istegnuti se. Doktori kažu (to su one fine čike u belim mantilima koje tako često izbegavamo da posetimo) da geni koji su povezani sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću mogu da se aktiviraju ako sedimo satima. Zato je dobro isključiti to dugne jednom za svagda tako što ćemo svom telu pružiti malo istezanja svakom prilikom kada nemamo ništa pametnije da radimo.
Na kraju krajeva, naše telo treba da bude naš hram zdravlja. Ako mi ne vodimo računa o njemu, slabe su šanse da će se bilo ko drugi prihvatiti te odgovornosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

savetizdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar