Život pod kontrolom (2)

Opreznost može biti korisna u životu, ali treba imati na umu da ona postaje kočnica kada kalkulacija postane metod ponašanja. Kakvu sliku sveta grade proračunate osobe? Od čega polazi njihova matematika? One su gotovo slepe prema svemu onome što im život nudi, budući da su isuviše okupirane predviđanjima, uglavnom nepovoljnih događaja. Strah od patnje čini ih i hermetički zatvorenim. U toj izolaciji veruju da dominiraju zbivanjima, nesvesni da zaobilaze lepe strane života, prijatne i neobavezne susrete, sve što nas uzbuđuje i čini živim.

Ipak, neophodno je praviti bilans, razmišljati o podacima kojima raspolažemo, videti događaje i planove u perspektivi, poštovati druge i društvena pravila. Računica postaje opasna tek kada je slepo pratimo, doslovno kao zakon. Osoba za koju kažemo da je proračunata uverena je da savršeno poznaje ljudski rod. Projektujući sebe u druge, ona ne opaža kakvi oni zaista jesu, već u njima vidi kakvi bi mogli da budu. Da li se možemo osloboditi takvog stava? Naravno, ali treba učiniti napor da bi se prilagodio odnos prema sebi i drugima. To znači da sebe treba osloboditi tolike kontrole, težnje za dominacijom i stalnog pribojavanja. Ujedno, to je i put da prihvatimo sebe i da poverujemo u sopstvene sposobnosti u savladavanju teškoća.

Da li savremeno društvo proizvodi proračunate ljude? Nažalost, sve je više izolovanih ljudi, koji o životu drugih ne znaju gotovo ništa i s kojima imaju samo površnu komunikaciju. Drugi su sve češće predmet pažnje samo ukoliko doprinose našim ciljevima, pa se prema njima tako i ponašamo. Osoba koja bira prijatelje prema koristi koju od njih ima često izbegava i trajnije ljubavne veze. Deluje kao savršeni prijatelj, ali se suštinski nikada ne otvara iz opravdanog straha od toga da neće biti prihvaćena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar