Žvaćite žvake – bićete pametniji

Sigurno se još iz osnovne škole sećate koliko su učenici koji žvaću žvake nervirali nastavnike. Žvakanje žvakaćih guma je neretko iritantno za okolinu, a nije mali broj situacija u kojima je i nepristojno, ali britanski naučnici sa Univerziteta Nortambrija tvrde da može pozitivno da utiče na kognitivne zadatke kao što su razmišljanje i pamćenje.

Endru Skoli (Andrew Scholey), profesor na pomenutom univerzitetu, kaže: „Rezultati belodano i nesumnjivo dokazuju da žvakanje utiče na memoriju. Ljudi su, žvaćući, pamtili veće količine podataka i beležili bolje rezultate na testovima.“

Ukus žvakaćih guma pri tom nije bitan, a svejedno je i da li se radi o pepermintu, mentolu ili spearmintu, jedino što je važno jeste – repetitivni pokret vilica. Žvakanje ubrzava rad srca, a samim tim i dotok kiseonika i glukoze u mozak.

Pre početka testiranja, stručnjaci su ispitanike podelili u tri grupe – stalne „žvakače“, apstinente i povremene „žvakače“. Broj otkucaja srca kod ispitanika prve grupe bio je u proseku za tri otkucaja u minutu veći nego kod apstinenata, a kod povremenih za otprilike otkucaj i po.

Ispitanici su, takođe, odgovarali na pitanja vezana za kratkoročno pamćenje, poput prisećanja reči ili slika, kao i sa tzv. „radnom memorijom“, odgovornom za sposobnosti poput pamćenja telefonskog broja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar