Bassas da India: malo, ali privlačno

Turistima koji traže uzbuđenje pruža se veliki broj mogućnosti, pošto na svetu postoje mnoge ekstremne destinacije. Ukoliko vam nije do izležavanja kraj bazena i tražite neobično mesto za svoj odmor, trebalo bi da razmislite o najvrelijim, najhladnijim i najopasnijim mestima na svetu.
Da na svetu postoje veoma male površine kopna, naročito na tropskim morima, nije nikakva tajna. Međutim, Bassas da India nije samo udaljena stena na okeanu već i prava turistička destinacija.
Bassas da India je mali atol u Indijskom okeanu, u blizini Madagaskara. Ostrvo su u karte prvi upisali Portugalci u XVI veku, kada je nazvan Baixo da Judia. Približno je kružnog oblika, sa oko 10 kilometara u prečniku, mada mu je površina iznad vode znatno manja.
Iako je tokom plime potpuno prekriveno vodom, u vreme oseke izdiže se oko 1 do 2 metra iznad nivoa mora, i to samo jedan njegov deo, površine od 0,2 kvadratna kilometra. To ga i čini najmanjom turističkom destinacijom. Kao što je rečeno, ovo ostrvo je atol, sastavljen od koralnih grebena iznad ugašenog morskog vulkana. Greben sasvim okružuje lagunu dubine 15 metara. Kao što se da i naslutiti, atol nije naseljen, ali često ga posećuju turisti.
Mada veći deo dana nema kopno, Bassas da India predstavlja uzbudljivu turističku destinaciju koja pruža obilje mogućnosti. Sama poseta ovom ostrvcetu jedinstveno je iskustvo, ali najviše ga vole ronioci, budući da je izuzetno pogodno za tu vrstu aktivnosti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikabassas da indiaindijski okeanputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar