Biser Tunisa

Sus je grad na obali Sredozemnog mora u kome se u neobičnom skladu prepliću evropski i arapski duh, tradicionalno i moderno. Biser Tunisa, kako još nazivaju ovaj grad, turistički je centar i vrlo prometna trgovačka luka. To je stari feničanski grad poznat pod imenom Hadrum, osnovan još u devetom veku pre nove ere, čak sto godina pre Kartagine.

Povoljan geografski položaj je razlog što su se na tom mestu zadržavali Rimljani, Vizantinci, Arapi i Turci. Svako od njih ostavio je svoj trag koji Tunižani čuvaju kao deo svog kulturno-istorijskog nasleđa. Pored toga što ne zaboravljaju ko su, Tunižani se trude da uhvate korak sa savremenim svetom gradeći luksuzne hotele po uzoru na mediteranske gradove u Francuskoj i Italiji, što ovu zemlju i čini toliko privlačnom za strane turiste željne odmora i novih doživljaja.

Prvo što posetioce iznenadi u Susu jesu široki bulevari duž kojih su drvoredi palmi isprepletani sa raznobojnim cvećem jarkih boja. Duž obale se nalaze luksuzni hoteli u arapskom stilu. Svaki je drugačiji, raskošan, kao iz bajke, i prosto mami da zavirite u njegovo carstvo. Sus je treći po veličini grad u Tunisu – ima oko 300.000 stanovnika. Za one koji pored opuštajućeg mira hotela vole i gradsku vrevu tipičnu za mediteranske gradove to je pravo mesto sa velikim brojem prodavnica, tradicionalnih i modernih tržnih centara, puno restorana i kafića.

Gradom dominira tvrđava Medina sa visokim kulama i zidinama dugim 2,25 kilometara i visokim osam metara. Podignuta je u trinaestom veku za odbranu od osvajača. Medine, koje u Tunisu ima svaki grad, odavno nemaju neprobojne bedeme. Lavirinti uskih uličica, gde se stambene četvrti prepliću sa sukovima – trgovačkim uličicama punim šarenila tradicionalnih nošnji, keramike, bleštavih zlatarskih izloga i mirisa parfema i orijentalnih začina – danas osvajaju turiste iz celog sveta.

Moderna marina, u kojoj su ukotvljene luksuzne jahte, nekada je bila sigurna luka gusara koji su u osamnaestom veku harali Sredozemljem, sve dok Englezi i Francuzi nisu odlučili da ih u tome spreče. Gusara danas više nema, ali su replike njihovih brodova pravi mamac za turiste, kojima se pruža prilika da se u njima otisnu u novu avanturu.

U smiraj dana posetite neku od čajdžinica u orijentalnom stilu, udobno se smestite među jastuke, naručite čaj od mente ili sok od sveže ceđenih narandži i uz dim aromatizovanog duvana iz nargila uživajte posmatrajući zalazak sunca. Kada padne noć, krenite u novu avanturu: uz trbušni ples i orijentalnu muziku začas će svanuti, a onda opet iz početka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar