Kenija: savršen foto-safari

Scena prva: krdo žirafa galopira afričkom ravnicom, a vi u oblaku prašine jurite za njima u džipu. Auto u punoj brzini poskakuje na neravninama, jureći nepreglednom afričkom ravnicom dok vi, pržeći se na vrelom afričkom suncu, pokušavate da uhvatite trenutak…
Scena druga: ispod vas se prostire nepregledna afrička ravnica. Levo od vas galopom trči krdo antilopa, pravo ispred je jezero u kome se lenjo baškari krdo nosoroga, a tamo u daljini nazire se porodica lavova, koja se posle obilnog ručka lenjo baškari na vrelom afričkom suncu. Odakle sve to posmatrate? Naravno, iz balona koji kruži iznad jednog od mnogobrojnih nacionalnih parkova u Keniji.
Ako ste ikad zamislili sebe u jednoj od ove dve scene, zašto to ne biste i ostvarili? Foto-safari u Keniji – dobro zvuči, morate priznati. Ipak, pre nego što se na tako nešto odlučite, hajde da se upoznamo s nekoliko elementarnih činjenica o Keniji. Pre nego što uopšte pomislite na put u Keniju, trebalo bi da razmislite o vizi. Ona se može dobiti i pri samom ulasku u zemlju, ali je ipak najbolje pre samog puta obezbediti vizu u kenijskom konzulatu. Ukoliko razmišljate kojim prevoznim sredstvom da stignete u Keniju, najbolji i najsigurniji način da to učinite je avio-prevoz. Naravno, uvek možete krenuti kopnenim putem kada stignete u Afriku, ali nemojte zaboraviti da se u zemljama u okruženju više ili manje vodi neki vid oružane borbe, pa samim tim putovanje do Kenije može postati prava mala avantura, a i vreme dolaska na odredište može da se poprilično oduži.
Najbolje vreme da krenete na putovanje je leto – od jula do septembra, a ako to činite zimi, najbolje je da na put krenete u januaru ili februaru. Naravno, tada su i cene najviše, pošto je tada sam špic sezone. Takođe, morate obratiti pažnju na kišne periode. U principu, postoje dva kišna perioda – od marta do juna i od oktobra do decembra. Tokom tih kišnih perioda neki od nacionalnih parkova su potpuno nedostupni posetiocima. Ono što je bitno, a povezano je s kišnim periodima, jeste migracija divljih životinja. Krda divljači ciklično menjaju staništa, na primer, iz rezervata Masai Mara (koji je jedan od najposećenijih) sele se u Serengeti i obratno. Divlje životinje u pratnji krda zebri stižu u rezrvat Masai Mara posle prvog kišnog perioda (mart-jun), u potrazi za bogatim pašnjacima prepunim mlade trave. Samim tim, životinjski svet u tom rezervatu je bogatiji i raznovrsniji posle kiša.
Kenija se geografski može podeliti na četiri velika regiona:

  • Oblast Viktorijinih jezera (Nyanza)

To je u stvari plato koji obuhvata severozapadni deo Kenije i zahvata veliku oblast u kojoj centralni deo čine Viktorijina jezera (treće jezero po veličini u svetu).

  • Oblast Velike rasedline i planinska oblast

Ova oblast je u stvari velika depresija nastala delovanjem vulkana i tektonskim poremećajima. Obuhvata centralni deo Kenije, a bogata je manjim jezerima, kao što su Baringo, Bogorija, Nakuru, Naivaša i Magadi. Planinska oblast deli ovaj region na dva dela, istočni i zapadni.

  • Istočna planinska oblast

Glavna geografska karakteristika ovog dela Kenije je oblast Tsavo, koju čine brda Taïta i planinska oblast Chyulu, koja se prostire paralelno s prugom i autoputem koji povezuje Najrobi i Mombasu, glavnom komunikacijskom sponom između obale i unutrašnjosti zemlje. Kroz ovu oblast teku dve najpoznatije reke – Tana i Galana.

  • Kenijska obala

Obalu Kenije zapljuskuje Indijski okean. Peščane plaže s drvoredima kokosovih palmi i kristalnočistom vodom i male uvale oivičene koralnim sprudovima prepune su predivnog životinjskog i biljnog sveta. Ova oblast je zaštićena u nekoliko pomorskih nacionalnih parkova. Obala je takođe prepuna istorijskih tragova, koje su tu ostavili mnogobrojni narodi. Kultura Svahilija, prožeta Bantu korenima s uticajem arapske kulture, razvila je ovu oblast pre dolaska prvih evropskih istraživača.
Najpoznatiji nacionalni parkovi i rezervati u Keniji su:

  • Nacionalni park Aberdare
  • Nacionalni park Amboseli
  • Nacionalni park Arabuko Sokoke
  • Nacionalni park jezero Nakuru
  • Rezervat prirode Masai Mara
  • Rezervat prirode Samburu
  • Rezervat prirode jezero Baringo
  • Rezervat prirode Dodori

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikakenijamasai maraputovanjerezervatsafariserengetiturizamviktorijina jezera
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radmila Srdanović

    Samo da napišete nešto o narodima u Keniji, njihovoj veri i plemenima. Sve je ostalo super.