Maroko – na kapiji Afrike

Rabat, Tanger, Marakeš, Fes samo su neka od imena naselja kojih se sećamo iz orijentalnih bajki. Ona se nalaze u Maroku, magrebskom kraljevstvu u severozapadnoj Africi. Maroko karakterišu plaže prekrivene sitnim peskom, maestralni planinski vrtovi s vodopadima od čije lepote zastaje dah, večiti snežni pejzaži i, naravno, fascinantna pustinja s božanstvenim oazama.

Pored kulturnih i umetničkih bogatstava, Maroko je protkan i raznovrsnim ukusima. Šarene pijace i trgovi nude mnoštvo raznovrsnog povrća i voća, kao i mirisne orijentalne začine. Osnovne životne namirnice u ovom kraju jesu žitarice, koštunjavi plodovi, živinsko meso, ali i kozje, ovčje i goveđe. U blizini mora na trpezi se često nalaze riba i plodovi mora. Jedno od nacionalnih jela je tajine. Pod ovim imenom krije se kuvani ragu od mesa, piletine, ribe i povrća, a posuda u kojoj se služi ovo jelo je plitka s poklopcem od pečene gline. Uz tajine se serviraju tradicionalni kus-kus i harisa.

Džamije su raskošno ukrašene, pre svega, originalnim mozaicima. Na šarenim tepisima mole se vernici. Fascinantno prostranstvo i apsolutni mir svake godine privlače brojne turiste u posetu pustinji. Uz malo sreće na putu ćete sresti interesantno obučene Berbere, koji u karavanima na kamilama putuju kroz pustinju. Na Souku, pijaci u Marakešu, očekuju vas umetnička dela, razni materijali i tepisi. Ako ste vešt pregovarač, možete spustiti cenu. Urme, smokve, pomorandže i sveže povrće samo su neki od plodova koji uspevaju na plodnom marokanskom tlu. Na „Stazi Kasbahsa“ u dolini Dades nalazi se prelepa oaza Skoura. Nastala je u nekadašnjem rečnom koritu, a u svetu je poznata po proizvodnji ružine vodice, koja se koristi za pripremanje slatkiša.

Mavarsko graditeljstvo, prelepi pejzaži, metež na trgovima i pijacama, kao i neodoljivi kulinarski specijaliteti samo su neka obeležja Maroka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar