Tanzanija (1)

Zemlja s više od 40 nacionalnih parkova pravi je raj za posmatranje divljih životinja, ali i nenadmašna riznica treking tura. Serengeti, Ngorongoro, Kilimandžaro i Zanzibar samo su neki od lajtmotiva Tanzanije, koji su ovu predivnu istočnoafričku zemlju pretvorili u vodeće safari carstvo Crnog kontinenta, ali i odredište gde je veoma lako kombinovati avanturistički odmor s pasivnim. Moto plemena Masai – Hakuna Matata, što u prevodu sa svahilija znači život bez pravila, odgovornosti i briga, jednostavno je hedonističko načelo koje se u Tanzaniji oseća na svakom koraku.
Kao najveća zemlja istočne Afrike, Tanzanija se prostire na 945.087 kvadratnih kilometara. Na tom prostoru živi oko 41,5 miliona stanovnika i oko 100 različitih plemena. Glavni grad je Dodoma, ali je stari glavni grad – Dar Es Salam (što na arapskom znači "luka mira"), još uvek najveći grad i ujedno industrijski, trgovački i finansijski centar zemlje. Tanzanija je jedna od najmanje urbanizovanih afričkih zemalja, ali je zato zemlja s najviše rezervata i parkova prirode i fascinantnim životinjskim svetom. Tu se nalaze i brojni rudnici zlata, od kojih je najveći rudnik Tulawaka u zapadnoj Tanzaniji. Iako politički stabilna i za turiste sigurna zemlja, još uvek spada među najnerazvijenije na svetu.
Putevi su puni rupa, poprilično uski i prašnjavi i veoma teški čak i za pešačenje, a vozi se levom stranom. Prava atrakcija na ulicama su sami stanovnici, koji nose odeću veoma živih boja i predstavljaju pravu napast za fotografisanje. Ipak, nije preporučljivo fotografisati ih bez pitanja, a nipošto ne treba biti nametljiv i nasilan. Tanzanijci su izuzetno srdačni i gostoljubivi i neće propustiti priliku da vas pozdrave svojim najčešćim pozdravom – jumbo. Ako im odgovorite na svahiliju, izazvaćete pravo oduševljenje. Inače, uz svahili, u upotrebi je i engleski jezik, ali uglavnom u poslovnim krugovima.
Reč "safari" na jeziku plemena Masai znači putovati, a baš vam safari u Tanzaniji obećava nenadmašno putovanje svetom divljine. Na njenom prostoru živi oko 60.000 vrsta insekata, oko 25 vrsta gmizavaca i vodozemaca i oko sto vrsta zmija i riba. Takođe, tu možete videti oko 1.000 različitih vrsta ptica, dok je jedno od najboljih mesta na svetu za promatranje lavova, geoparda i leoparda upravo Nacionalni park Serengeti. Ako imate tri do pet dana za safari, morali biste da se fokusirate na krater Ngorongoro i Serengeti. Ipak, optimalno je provesti deset dana kako biste u potpunosti doživeli uzbuđenje safarija.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikaarapiarušadar es salamdivlje životinjedodmafaruk bulsarafredi merkjurigepardklimandžarolavovileopardmasaimasai maramuslimaningorongorosafariserengetislonoviston tauntanzanijazanzibar
Komentari (0)
Dodaj komentar