Tanzanija (3)

Posle samo pola sata vožnje avionom od nekada glavnog grada Tanzanije, Dar es Salama, stiže se do Ston Tauna, glavnog grada Zanzibara. Većina zgrada u centru je pod zaštitom Uneska, a izgrađene su u 19. veku, kada je ostrvo – pod vlašću omanskog sultana – bilo glavni trgovački centar u Indijskom okeanu. Ston Taun je užurban grad sa saobraćajnim gužvama i haotičnim tržnicama. Dugi niz godina Zanzibar je bio centar istočnoafričke trgovine robljem i slonovačom. Karavani koji su u unutrašnjost Afrike odlazili po robove kretali su baš sa Zanzibara, a odatle je i Henri Stenli krenuo u potragu za najvećim istraživačem Afrike – Dejvidom Livingstonom.
Na Zanzibaru je rođen i Fredi Merkjuri, koji je u Ston Taunu pod imenom Faruk Bulsara (Farrokh Bulsara) proveo prvih nekoliko godina svog života. Kuća u kojoj je rođen danas je pretvorena u prodavnicu suvenira, a sam pevač nije preterano "iskorišćen" u promotivne svrhe ovog ostrva. Zanzibar je ipak najpoznatiji po velikoj količini sunčanih dana i rajskim plažama, koje su prekrivene čarobnim belim peskom.
Putovanje Tanzanijom može postati prilično skupo ako želite da prođete neke od kvalitetnijih safari i treking programa. Ako se držite jeftinijih hotela, javnog prevoza i lokalne hrane, računajte na oko 30 evra po danu, ali bez troškova izleta, safarija i slično. Putnici koji traže nešto više komfora moraju da računaju i na oko 100 evra po danu, dok će vas samo smeštaj u nekoj od luksuznijih kućica u divljini koštati i do 350 evra po osobi na dan. Skoro svuda se očekuju napojnice, pre svega na safari turama (vodiči i vozači), dok u restoranima napojnice iznose oko 10 odsto od potrošenog iznosa. Kreditne kartice često ne prihvataju, čak i u nekim boljim hotelima, a ni bankomati nisu česta pojava.
Zato je uvek pametno imati gotovinu na raspolaganju. Na put je najbolje poneti američke dolare, i to u manjim i većim apoenima, ali ni zamena evra ne bi trebalo da bude problem. Tanzanija je u većini slučajeva sigurna zemlja, ali ipak je poželjno izbegavati slabo naseljena područja, usamljene plaže, a ukoliko se krećete noću, potražite taksi. Na području turističkih zona, posebno u Aruši, Mošiju i na Zanzibaru, očekujte nešto napornije prodavce. Naravno, nemojte ići unaokolo s puno nakita, previše novca, torbicama i kamerama. Bolje je da sve vredne stvari ostavite u hotelskom sefu, a da sa sobom ponesete samo torbicu koja se vezuje oko pojasa.
A sada samo nekoliko napomena šta ne treba propustiti kada ste u Tanzaniji:

  • Nacionalni park Serengeti,

  • rezervat Selous,

  • Kariako – glavnu tržnicu Dar es Salama i najveću tržnicu u istočnoj Africi,

  • arhipelag Zanzibar,

  • treking na Kilimandžaro ili Brdo demona, najvišu planinu u Tanzaniji,

  • grad Arušu,

  • krater ugašenog vulkana Ngorongoro.

Korisne informacije

  • Viza – potrebna je, dobija se na ulasku u Tanzaniju, cena je oko 50 dolara

  • Valuta: tanzanijski šiling (1 USD = 1.350 TZS)

  • Vakcinacija – obavezno protiv žute groznice, a potrebni su i lekovi protiv malarije

Kada putovati
Najsvežiji i najsušniji period traje od kraja aprila do septembra, ali tada su i hoteli najpopunjeniji. Oktobar i novembar su takođe prijatni za putovanje, sa znatno manje gužve i više zelenila, zahvaljujući kratkotrajnim kišnim periodima. Od decembra do kraja februara vlada period vrućina, i to je najbolje vreme za posetu Zanzibaru. Glavna kišna sezona traje od marta do maja. Tada su i troškovi smeštaja najniži, a pejzaž je u svom punom cvatu.
Nekoliko korisnih reči: pozdrav – habari gani, jumbo, shikamu; hvala – asante; do viđenja – kwaheri, tutaonana; voda – maji.
Na put ponesite prvu pomoć, koja podrazumeva i osnovne lekove protiv bolova i temperature i neko sredstvo za brzu dezinfekciju rana, kao i kvalitetniji repelent za tropske krajeve.
Treba poneti i sredstvo za sunčanje, po mogućnosti s višim zaštitnim faktorom, i udobnu i komotnu obuću i odeću.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikaarapiarušadar es salamdivlje životinjedodmafaruk bulsarafredi merkjurigepardklimandžarolavovileopardmasaimasai maramuslimaninacionalni parkngorongorosafariserengetislonoviston tauntanzanijazanzibar
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • vikendica

    Baš divno što nas podsetiste,u ovom divnom tekstu,i na onog“čuvenog“pe…. ma,pevača Austrijske grupe“Qeen“koji je tu,na Zanzibaru,rođen/nisam to znao/.Bio sam,svojevremeno,davno i oduševljen sam bio posebno sa ljudima.Obzirom da Islam tamo dominira nije ni čudo što se tog pe….ma,pevača“ne sećaju“.Daleko je odatle Austrija i Evropa a posebno Holivud.