Zelenortska Ostrva – vulkanski krajolik i peščane plaže (1)

Najčešća asocijacija na Zelenortska Ostrva – Republiku Kabo Verde (Cabo Verde), sigurno je muzička umetnica Sezarija Evora (Cesária Évora), kraljica morne, tradicionalnog ostrvskog melosa. Druga važna odlika jesu vulkanski krajolik i beskrajno duge peščane plaže, a treći posebna ostrvska atmosfera, isprepletena muzikom i vedrim duhom stanovništva.
Ostaci teške prošlosti vidljivi su na svakom koraku, a viševekovna izolacija i suša u prošlosti su dovodile do čestih razdoblja gladi, pa je brojno stanovništvo bilo prisiljeno na emigraciju. Ostrva su bila nenaseljena sve dok ih 1456. godine nisu otkrili Portugalci i osnovali prvi evropski grad u tropima – Ribeira Grande (Ribeira Grande), danas poznat pod nazivom Sidade Velja (Cidade Velha), čiji prostor pripada svetskoj baštini Uneska.
Nekada su Zelenortska ostrva bila jedan od glavnih centara trgovine robovima, a zahvaljujući baš njima, ostrva su preplavila obrađena polja s bogatim rodom useva, što je pogodovalo dolasku brojnih gusara, zbog kojih je život postajao sve teži. Ostrva su stekla nezavisnost 1975. godine, a današnji stanovnici su uglavnom potomci Portugalaca i Afrikanaca. Danas se ostrva sve više okreću turizmu, pa je prisutnost stranog kapitala izuzetno velika. Uz obalu niču predivni hotelski lanci, a zbog raznolikosti ostrva odmor na ovom odredištu nikada nije dosadan i pasivan. Svi koji odmor poistovećuju s dugim pešačenjem, planinarenjem, ronjenjem, surfovanjem, jedrenjem i aktivnostima na plaži ovde će pronaći sve to.
Zabava na otvorenom uz zvuke morne, kreolske verzije portugalskog fada, nešto je što se ne propušta, a ukusno sveže voće i voćni sokovi, kao i riblji specijaliteti delikatesi su koji govore o vrlo jednostavnom načinu života. Ova i dan-danas pomalo izolovana ostrva tek čekaju pravi turistički bum i već ih sada mnogi upoređuju s Kanarskim ostrvima od pre nekoliko decenija. Sigurno je da će ubrzo i ovaj deo egzotike postati pomalo iskvaren, ali danas ga još uvek odlikuje poveća doza tradicionalizma i atmosfera koja odiše tim duhom.
Arhipelag je sastavljen od deset ostrva i osam "ostrvaca", od kojih je šest nenaseljenih, a nalazi se oko 600 kilometara od najzapadnije tačke afričke obale. Cele godine prosečna temperatura je oko 25° C, a razlika između najviše i najniže temperature retko prelazi 10° C. Ostrva su podeljena na dve grupe, ostrva Sotavento i Barlovento, a neka od poznatijih ostrva su Sal, Santjago, Maio, Boa Vista, Santo Antao, Fogo i Brava. Ostrvska kultura čini pravi senegalski i brazilski miks, što se najbolje ogleda u muzici, pa tako na ulicama odzvanjaju taktovi sambe i salse pomešani s afričkom plemenskom muzikom. Uprkos svim kombinacijama i uticajima, ljudi su jedinstveni, najviše u svojoj neverovatnoj pristupačnosti. Tradicionalne rukotvorine preplavljuju ostrva, a plesni rituali i širom sveta poznate karnevalske povorke u februaru i martu pravi su magnet za turiste.
Najstarije od svih ostrva (prvo naseljeno) jeste Sal, koje je ime dobilo po soli, jednom od glavnih prirodnih bogatstava. Poznato je po osam kilometara dugoj peščanoj plaži Santa Marija, koja je i najbolja ciljna tačka za istraživanje ostrva. To mesto je odlično odredište za surfere i ljubitelje aktivnog odmora na plaži. Od decembra do maja vetar duva bez prestanka celi dan, a ako želite da krenete u istraživanje ostrva, veoma lako i jednostavno možete iznajmiti automobil ili bicikl. Na ostrvu se nalazi i međunarodni aerodrom i većina turističke infrastrukture.
Najsevernije ostrvo arhipelaga je Santo Antao, gde se zahvaljujući kvalitetnom vulkanskom tlu proizvodi većina voća i povrća. Još uvek spada među najmanje razvijena ostrva ovog arhipelaga koji većinom posećuju turisti u potrazi za avanturističkim turama. Najveća turistička ponuda ostrva svodi se uglavnom na treking rute, ali i na posetu fabrikama koje proizvode čuveni zelenortski rum – grog. Ukoliko želite da se kupate na plažama prekrivenim tamnim vulkanskim peskom, a da pri tome zaobiđete gomile turista koje obično hrle u gomilama na ostrvo Sal, krenite na malo ostrvo Sao Nikolau, koje se smestilo između ostrva Sal i Sao Vinsente. Pored toga što ima predivne mirne plaže, odlikuje ga i planinski teren prekriven poljima i seoskim imanjima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikakabo verdeportugalzelenortska ostrva
Komentari (0)
Dodaj komentar