Tasmanija – ostrvo jabuka (1)

Više od 2.000 kilometara pešačkih staza, hiljade planinskih jezera, stotine egzotičnih plaža i podzemnih špilja, više od 300 ostrvaca i toliko planinskih vrhunaca i stena da bi i najzagriženiji planinari imali posla do kraja života. Od australijskog kopna odvojena je Basovim prolazom, a od jugoistočnog dela Australije udaljena je 240 kilometara. Tasmanija je najmanja australijska savezna država. Prostire se na površini od 68.331 kvadratnih kilometara, po čemu se može uporediti s Irskom. Otkrio ju je holandski moreplovac Abel Tasman 24. novembra 1642. godine.
Od zapada do istoka ova ostrvska država proteže se na 315 kilometara, a od severa do juga na 286 kilometara, pa se sa svojih 334 ostrva često smatra granicom između Indijskog i Tihog okeana. Neka od najpoznatijih ostrva Tasmanije su Bruny, Hunter Islands, King Island i Macquarie. Pošto se Tasmanija nalazi ispod 40. paralele, s planine Velington najbolje se vidi Aurora Australis, a oni kojima je do avanture zvane Antarktik iz Hobarta mogu da krenu na turističko putovanje brodom ili avionom.
Radi lakšeg razumevanja Tasmanije, ceo prostor deli se na četiri geografska područja: severozapad, odakle trajekt iz Melburna uplovljava u luku Devonport; severoistok, koji je poznat po predivnim plažama i snegom prekrivenim planinskim vrhovima; jugozapad, prepoznatljiv po brojnim rečnim tokovima i prašumama; i jugoistok, koji čuva neka od najstarijih naselja na ostrvu.
Izuzetno srdačno stanovništvo, prijatna klima, odlična gastronomija, bogata istorija i prijatna atmosfera nude odličnu priliku za lep odmor. Zaljubljenici u prirodu i redak biljni i životinjski svet, ali i pobornici avanturizma, u Tasmaniji će sigurno pronaći ono što traže. Pored pešačenja, postoje i odlični uslovi za vožnju kajakom, planinarenje, pecanje, a nipošto ne propustite ni vožnju hidroavionom. Ovo je ostrvo na kojem je skoro nemoguće videti saobraćajnu gužvu, a pošto mreža puteva nije preterano razvijena, teško ćete se izgubiti. Ovo je i dom oko pola miliona stanovnika, od kojih većina živi u glavnom gradu – Hobartu, i većim gradovima kao što su Launceston, Burnie i Devonport (Devonport).
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

abel tasmanaustralijaengleskahobartnacionalni parkostrvoprirodarobijašisavezna državatasmanijaturizamvelington
Komentari (0)
Dodaj komentar