Biser Tajlanda

Grad Puket je pravi tropski raj. Nalazi se u Adamanskom moru i Saracenskim mostom je povezan s kopnom. To je idealno mesto za odmor i istraživanje zanimljive vegetacije. Omiljena izletišta su brojna mala ostrva koja se nalaze oko Puketa.

Najlepše plaže Puketa nalaze se na severnoj obali ostrva. Sitni beli pesak i kristalna prozirna voda pozivaju na kupanje, ronjenje ili, jednostavno, na lenstvovanje. Na šetalištu kraj obale u Patongu uvek se nešto događa. Neobičnoj šarolikosti doprinose i veliki raznobojni panoi, kao i ljudi svih nacionalnosti.

Najpoznatiji Budin hram je na ostrvu Wa Chalong. Udaljen je osam kilometara od centra grada Puketa. Hram se pročuo po pozlaćenoj statui biskupa Luang Pho Chaem. Krase ga i same igračice odevene u raskošnu nacionalnu nošnju od brokata. U Tajlandu je ogromna ponuda svežih, za Evropljane dobrim delom nepoznatih, egzotičnih plodova. Riba i morski plodovi su na jelovniku svakog dana. Zbog velikog izbora, tu je i kuvar lično – on će sve objasniti i dati najbolji predlog i savet.

Kristalno prozirna voda, prelepi koralni sprudovi, 16 plaža iz snova i više od 30 uglavnom nenastanjenih ostrva privlače evropske i azijske turiste u Puket. Posebno je zapadna obala ostrva pravi raj za kupanje. Najpoznatija plaža je u Patongu, gde mogu da uživaju ljubitelji sportova na vodi. Može se birati između surfovanja na vodi, jedrenja, jahanja na talasima, spuštanja padobranom, ronjenja, skijanja na vodi i tako dalje. U brojnim hotelima, restoranima, barovima i disko klubovima svako može da nađe nešto za sebe.

Mada mnogi turisti samo prolaze kroz Puket, vredi se u njemu makar malo zadržati. Svakako treba videti građevine u kolonijalnom stilu s elementima kineske gradske arhitekture i portugalske vile koje svedoče o bogatom poslovnom životu iz devetnaestog veka. Kaučuk, proizvodi od kokosa, rudnici kalaja, gajenje bisera i ribolov doprineli su da Puket bude najbogatija provincija Tajlanda. Na sve strane nude se izvrsna jela od ribe i morskih plodova. Čuveni Puket jastog je samo jedan primer. Pirinač i testenina na razne načine su osnovne prehrambene namirnice, a u brojnim uličnim restoranima nude se domaća jela po povoljnim cenama.

Plaže kao iz snova, netaknuta priroda, stara kultura i egzotični kulinarski specijaliteti obećavaju nezaboravan odmor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar