Čarobni jug Turske

Blistavoplavo nebo, božanstvene plaže, mnogo spomenika kulture i dobra hrana, zar je potrebno više da bi se čovek lepo osećao? Dobrodošli u zemlju polumeseca!

Danas smo se uputili na južnu obalu Osmanlijskog carstva. U prečniku od stotinak kilometara od Antalije, pre svega za putnike željne znanja, na turskoj rivijeri ima niz vrednih spomenika. Ovom obalom prošao je i Aleksandar Veliki, a Kleopatra je ovde uživala u svojim čuvenim kupkama. Turska i danas očarava svojim neverovatno raznovrsnim predelima. Božanstvene bele plaže, uvek zelena brda, čak i snegom pokriveni vrhovi nude mogućnost izbora između hiljadu i jednog izleta.

Turska je izuzetno gostoljubiva zemlja. Svako ko zađe među meštane biće prijatno iznenađen njihovom srdačnošću. Ovde je gost kralj. Mnogi Evropljani iznenađeni su raznovrsnošću turske kuhinje začinjene orijentalnim mirisima. Na jelovniku su jagnjeće, teleće, kao i juneće meso, te mnogo ribe i povrća. Svinjsko meso muslimanska vera zabranjuje. Klasika su pirinčem punjen vinov list, dolma, ili ukusno povrće punjeno mlevenim mesom. U to spada i kebab u svim varijantama, kao i caciki, to jest jogurt sa krastavcem, mirođijom i belim lukom. Jogurt uopšte ima veliku ulogu. Omiljeni napitak je ayran, koji izvrsno gasi žeđ.

Tipična scena iz seoskog života je da u kafani vidite muškarce dok puše omiljene čibuke. Stari grad Antalija ima idiličnu luku u kojoj se nalaze mnogobrojni restorani i barovi koji naprosto mame da se tu zasedne. Prelepi zaliv Elideniz, u blizini Fetije, kao da je stvoren za lenstvovanje i uživanje u odmoru. Pored najlepših plaža na južnoj obali, u Sidu se nalaze spomenici iz antičkog doba, kao što je Apolonov hram. Posle svih obilazaka, dan završite u nekom od lokalnih barova i pogledajte omiljenu turističku atrakciju, a to je sigurno trbušni ples.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar