Jemen

Republika Jemen nalazi se na jugozapadnom delu Arapskog poluostrva. Od davnina su stanovnici Jemena živeli od mora, trgujući s Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Danas je Jemen zemlja koja se polako, ali sigurno razvija. Ovo je najnaseljenija zemlja na poluostrvu, ali i najsiromašnija zbog manjka prirodnih resursa u odnosu na druge zemlje u regionu. Stanovništvo čine Arapi, Afro-Arapi i Azijci. Arapski je zvanični jezik. Tradicionalna popodnevna zabava je tzv. Qat Chews, spontano popodnevno okupljanje u kućnoj atmosferi uz qat, koji je blagi stimulans. Ako želite da se priključite nekoj od ovih zabava, potrebno je pre svega da budete pozvani, ali i da ponesete svoj qat, koji se može naći u specijalizovanim prodavnicama.
Arhitektura Jemena je jedinstvena. Višespratne kuće izgrađene su od kamena, cigle i blata i u njima živi više porodica. U prizemlju su životinje, na prvom spratu je divan (soba u kojoj primaju goste), na višim spratovima su sobe i kuhinje, a na samom vrhu je mafraj, sprat na kome organizuju pomenuta qat okupljanja. U Jemenu je alkohol strogo zabranjen.
Bayt al-Faqih je najveća pijaca. Radi svakog petka, a postoji još od 1700. godine, kada se tu nalazila luka u kojoj se trgovalo pre svega kafom, ali i kamilama, magarcima, svežim voćem, grnčarijom… Rada je jedan od najlepših gradova Jemena. Nalazi se u provinciji Al-Baydha. Kuće u tom gradu izgrađene su uglavnom od blata, ponegde i od cigle. Džamija Al-Amiriya, koja je sagrađena pre 500 godina, nalazi se u centru grada i svakako je treba posetiti. U glavnom gradu Jemena, Sani (Sana’a), zanimljivo je posetiti glavnu pijacu – Souq al Milh, u okviru koje se nalazi više manjih prodavnica specijalizovanih za povrće, začine, qat, grnčariju, odeću, bakar, zlato… U nekima od njih možete posmatrati i čitav proces proizvodnje. Muslimani mogu da posete džamiju Al-Jami’ al-Kabir, koja je sagrađena oko 630. godine, u doba kada je prorok Muhamed još uvek bio živ. U nekadašnjoj kraljevskoj palati, koja je sazidana 1930. godine, danas se nalazi Nacionalni muzej. Postavka predstavlja period od vremena drevnog kraljevstva, preko islamske istorije do modernih vremena. Shibam je grad poznat kao Menhetn u pustinji. Naziv je dobio zbog 500 oblakodera koji se nalaze u njemu. Grad postoji od XVIII veka. Shihara je utvrđenje koje potvrđuje da stanovnici Jemena vole da grade kuće na nepristupačnim mestima. Ovo utvrđeno selo nalazi se na 2.600 metara nadmorske visine, pa je zato bilo zgodno mesto za bazu pokreta otpora protiv Turaka tokom XVI i XVII veka. Kuće ovog sela urađene su u tradicionalnom jemenskom stilu i imaju po pet spratova. Selo je podeljeno na dva dela, a most povezuje dva vrha, to jest dva dela, ovog sela.
Otkako su ga 1839. godine zauzeli Britanci, Aden je najvažnija luka ove zemlje i "jemenski izlaz u svet", kako ga još nazivaju. Nalazi se na jugu zemlje. Drugi je po veličini grad u Jemenu, s populacijom oko 530.000 stanovnika. Grad Ma’rib nalazi se 100 km istočno od Sane i nekada je bio glavni grad kraljevstva Sabe. Iako u njemu nema nekih vidljivih ruševina, ovaj grad je veoma važno arheološko nalazište Jemena. Veruje se da je Sana jedno od prvih ljudskih naselja koja je osnovao Nojev sin Šem. Do 1962. godine ovaj grad je bio utvrđenje s poljima oko sebe, a danas je moderan grad s preko milion ljudi. Neke od kuća u starom delu grada stare su i po 400 godina. U gradu ima i puno javnih kupatila iz perioda turske okupacije na tim prostorima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

adenazijajemenputovanjesanaturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar