Peking: severna prestonica (1)

Vekovima je ovaj grad bio prestonica kineskih vladara, koji su tu gradili svoje palate i letnjikovce. Danas ga skoro 14 miliona ljudi zove svojim domom, a svi oni će biti domaćini ovogodišnjih Letnjih olimpijskih igara. Peking je drugi po veličini grad u Kini a nalazi se na njenom severoistoku. Vekovima je bio središte političke moći i sedište kineskih vladara. Car Vu (Wu) prvi je proglasio Peking glavnim gradom davne 1057. godine. Tokom vekova grad je imao nekoliko imena, a neka od njih su Ji, Zhongdu, Dadu; tek mu je 1421. godine, za vreme vladavine dinastije Ming, car Čeng Cu (Cheng Zu) dao ime Beijing. Zapad je ovaj milionski grad upoznao pod imenom Peking, koje se uz staro ime Beijing i dalje koristi.
Za Peking kažu da je jedan od retkih gradova u svetu koji se menja tako brzo, a građevinske zone gotovo su njegova svakodnevica. Otkako je postao domaćin Olimpijskih igara 2008, ulaganja i izgradnja glavna su preokupacija. Niču novi hoteli, šoping centri i trgovačke zone, ali i stadioni i sportske dvorane. Modernizacija je vidljiva kroz savremenu arhitekturu i luksuzne hotele. Sve to spaja se sa socijalističkim strukturama, kulturnim i istorijskim zdanjima kineske tradicije. Gužva na ulicama i zagađeni vazduh skoro da su isti kao i u bilo kojoj drugoj svetskoj metropoli. Bez brige, Peking i dalje čuva i štiti svoje kulturno nasleđe i prepun je turističkih atrakcija, parkova, hramova, kulturno-istorijskog blaga.
Priča o prvom čoveku na području Pekinga stara je pola miliona godina. Fosilni ostaci Pekinškog čoveka, njegovo oruđe i dokazi o korišćenju vatre pronađeni su u jugozapadnom delu predgrađa Pekinga; to su najstariji pronađeni ostaci na području Kine. Istorija Pekinga kao grada započinje pre 3.000 godina, kada je vlastelin Jana (Yana) pripojio teritoriju grada Ji svojim posedima i učinio ga svojom novom prestonicom (mesto se nalazi u blizini hrama Baiyunguan – Beli oblak). Skoro 800 godina grad je bio prestonica dinastija Ljao (Liao), Juen (Yuan), Ming (Ming) i Ćing (Qing). Krajem 13. veka bio je i prestonica Kublaj-kana, koji mu je u to doba dao ime Dadu ili Velika prestonica, a bio je poznat i pod imenom Khanbalig (Grad velikog kana). Godine 1368. Mingova vojska zauzela je grad i preimenovala ga u Beiping – Severni mir. Grad počinje da se razvija, grade se zid oko njega, palata i vrtovi, pa se na kraju tadašnji vladar seli iz Nanjing-a u Beiping, koji postaje nova prestonica i dobija ime Beijing – Severna prestonica. Godine 1421. Peking postaje glavni grad Kine i takav status ima sve do 1911. godine, do pada carskog režima. Nakon okupacije od strane Japana, građanski rat je na kraju doveo do komunističke pravlasti pod vođstvom Mao Cedunga, koji je 1949. godine na Trgu Tjenanmen proglasio Narodnu Republiku Kinu. Za vreme njegove vladavine srušeno je mnogo hramova, a uništavanje tradicionalne kineske kulture nastavljeno je sve do 1966, kada je Mao pokrenuo Kulturnu revoluciju. Njegovom smrću 1976. na vlast dolazi Deng Sjaoping, koji otvara zemlju prema svetu i dozvoljava modernizaciju.
U samom srcu grada pronaći ćete poznati Trg Tjenanmen. On privlači hiljade turista koji žele da vide najveći trg na svetu i pozornicu mnogih istorijskih trenutaka. Istorijski gledano, trg je bio mesto okupljanja i predstavnika državnih institucija, vojnih parada, ali i nemilog događaja – masakra demonstranata 1989. godine. Na njemu se nalazi nekoliko spomenika koji će vas uvesti u kulturu i istoriju ovoga naroda, a neki od njih su Muzej kineske revolucije, Maov mauzolej, ali i nekadašnja vrata Zabranjenog grada, Vrata nebeskog mira i Ćenmen (Qianmen).
Mesto koje nikako ne smete izostaviti s popisa atrakcija je Zabranjeni grad, koji je sagrađen u 15. veku za vreme dinastije Ming. Okružen je deset metara visokim purpurnim zidom i odbrambenim kanalom, a ima više od 9.000 soba koje se nalaze u 800 zgrada. Kineski astronomi smatrali su da upravo ovo mesto ima kosmički značaj. Prema njihovom uverenju, zvezda Severnjača bila je nebesko središte, a samim time kraljevska rezidencija bila je ovozemaljsko središte. Zabranjeni grad na jednom mestu objedinjuje dvorane, vrtove, palate i trgove koji su bili dom vladarima dinastija Ming i Ćing. Danas se ovde u sklopu muzeja nalaze vredne zbirke predmeta od žada, slike, porcelan, predmeti od srebra i zlata, ali i relikvije izrađene od bambusa, drveta, odeća, kipovi božanstava, pisani radovi i istorijski zapisi. Muzej palate svake godine poseti i više od osam miliona turista.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

azijakinapekingputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar