Briž – najlepši belgijski grad

Kad bi postojala lista najlepših gradova u Belgiji, Briž bi bio, bez ikakve sumnje, na prvom mestu. "Venecija severa", kako ga još zovu zbog brojnih kanala kojima je okružen, pravi je dragulj ovog dela Evrope. Ukoliko u grad stižete vozom, odmah po izlasku sa železničke stanice videćete da je ovo grad s jedinstvenom istorijom. Laganom šetnjom po kamenim uličicama za desetak minuta ćete biti na glavnom gradskom trgu – Grote Markt, koji je nekad bio trgovački centar.
Srednjovekovnom arhitekturom trga dominira simbol Briža – Belfort, zvonik iz 13. veka, koji i danas ima 47 zvona, dok je sa suprotne strane Provinciaal Hof op de Markt, zgrada starog okružnog suda. Drugi važan trg, koji je ranije bio centar administracije, jeste Burg. Tu se nalazi gradska većnica, koja s okolnim gotskim i renesansnim zgradama i glavnim trgom čini istorijski centar zaštićen od strane Uneska. Odmah u blizini vam se pruža i prilika za vožnju predivnim kanalima, pa na taj način možete videti grad iz potpuno drugačije perspektive (mostovi, parkovi, gradske kule, samostani), a možete ga razgledati i u jednoj od šarmantnih kočija, što će posebno znati da cene oni romantični.
Za vreme obilaska srednjovekovnih crkava saznaćete da se u Bazilici sv. krvi, Heilig-Bloedbasiliek, nalazi relikvija iz Prvog krstaškog rata, koja po legendi sadrži nekoliko kapi Hristove krvi. U Crkvi Naše gospe, Onze-Lieve-Vrouwekerk, nalazi se kip Madona s detetom, jedino Mikelanđelovo delo koje je tokom njegova života smešteno negde van Italije. Zanimljivost je i zvonik ove crkve, koji je drugi najviši toranj na svetu sagrađen od cigle.
Pri šetnji gradom navratite u poneki kafe i probajte jedan od odličnih lokalnih trapist sireva ili idite na ručak u restoran, gde ćete uz opuštenu atmosferu i uživanje u nacionalnoj kuhinji imati i pogled na toliko hvaljene kanale. Ako primetite da se čipka nalazi na skoro svakom stolu, nemojte se čuditi, ona je glavni gradski suvenir. Nakon što jednom vide Briž, mnogi posetioci će hteti da se vrate njega. Za to uvek imate priliku, posebno oni mlađi, ne samo kao turista nego i kao student na College of Europe, jednom od najprestižnijih fakulteta političkih nauka na svetu, jer je u životu spoj znanja i lepote uvek dobitna kombinacija.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bazilikabelgijabrugčipkacrkvaevropafakultetgradhristmadona s detetomokrugputovanjasuvenirturistivozželeznička stanicazvonik
Komentari (0)
Dodaj komentar