Černobilj – „zona smrti“ za avanturiste

Najveća ekološka katastrofa u istoriji korišćenja nuklearne energije dogodila se pre 24 godine. Černobilj je do danas ostao nenaseljen i pod redovnom je kontrolom ukrajinskih državnih službi, ali turisti ne mogu da mu odole. Dana 26. aprila 1986. usled nesigurnosti konstrukcije sovjetskog nuklearnog reaktora i ljudske greške prouzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u černobiljskoj nuklearnoj elektrani. Ta eksplozija nije ličila na eksploziju nuklearne bombe, ali je napravila štetu na reaktoru koji je zatim ispustio velike količine radioaktivne prašine u vazduh.
Pre nuklearne nesreće 1986. godine u gradiću Černobilj živelo je oko 14.000 stanovnika. Danas Černobilj nije naseljen i celo okruženje je iz sigurnosnih razloga pod posebnim nadzorom. Ovaj ukrajinski gradić nalazi se u blizini severne ukrajinske granice, otprilike 100 kilometara severno od Kijeva i 15 kilometara od černobiljske nuklearne elektrane. Mnogi turisti odlučuju se za obilazak tog područja.
"Oko osam evra koštaće vas malo drugačiji izlet. Mnogi iz čiste radoznalosti žele da vide zabranjenu zonu oko černobiljskog reaktora", kaže lokalni turistički vodič Jurij Tatarčuk, dok je za druge to avantura uz dozu "strave i užasa". "Naravno da ljude privlači nevidljiva opasnost. Ali, takva putovanja igraju važnu ulogu – informišu ljude o realnim opasnostima koje prete od tehnologije koja se koristi. Kada sopstvenim očima vidite neke stvari, one postaju važne i interesantne", objašnjava Tatarčuk. Broj turista koji posećuju ovu oblast svake godine raste. Prošle godine Černobilj je posetilo 7.000 ljudi. Bili su to mahom Šveđani, Danci i Holanđani.
Vožnja po "zoni smrti" traje sedam sati, a Tatarčuk tvrdi da to nije opasno, jer zračenje nije jače od zračenja koje proizvodi rendgen aparat. Program posete uključuje i oblilazak Pripjata. Taj grad izgrađen je za zaposlene u ovoj nuklearnoj elektrani i članove njihovih porodica, a od reaktora je udaljen samo nekoliko kilometara. Pre katastrofe u njemu je živelo 50.000 ljudi.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cernobiljeksplozijagradnuklearna elektrananuklearni reaktorpripjatradioaktivnosttatarčukukrajina
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ivan Milošević

    Hteo bih putovati u Černobilj!