Dvorci Habzburške monarhije

Šetnja bečkim dvorovima je nezaboravna.
Prvo ćemo posetiti Belvedere. Dvorac Belvedere i njegove bašte spadaju u najlepše barokne ansamble Evrope. Dvadesetih godina 17. veka Lukas fon Hildebrant, čuveni barokni arhitekta, izgradio je po nalogu princa Eugena dvorac koji se sastoji od dva dela: Gornjeg i Donjeg Belvedera. Zamišljen je kao prinčeva letnja rezidencija. Danas je čitav dvorac na raspolaganju Austrijskoj galeriji umetnosti. Galerija Belvedere danas je poznata po najvećoj zbirci Klimtovih dela, pre svega čuvenom „Poljupcu“. Dve palate su prelepo povezane vrtovima uređenim u francuskom stilu. Vrtovi su prepuni skulptura, a među kojima se nalaze i izvanredne sfinge, te osam muza.
Palata Hofburg je simbol šestovekovne habzburške vladavine. Različiti stilovi, od gotike do istoricizma, izvanredno su uklopljeni u kompleks carske rezidencije. Hofburg je danas sedište austrijskog predsednika, a u kompleksu Hofburga nalaze se Etnografski muzej, delovi Muzeja istorije umetnosti sa zbirkama starog oružja i muzičkih instrumenata, Austrijska nacionalna biblioteka, Španska škola jahanja. U izgradnji Hofburga učestvovali su vodeći bečki arhitekti. Reprezentativne prostorije ovog dvorca omiljeno su mesto čuvenih bečkih balova, ali i međunarodnih konferencija. S rastom moći Habzburgovaca vladari su jedan za drugim dodavali zdanja u tadašnjim stilovima – Nova palata je najmlađi i najspektakularniji deo.
Dvorac Šenbrun podignut je kao austrijski pandan Versaju, po nalogu cara Leopolda, a završen je u doba carice Marije Terezije. Nekadašnja omiljena letnja rezidencija carske porodice Habzburg danas je veličanstvena palata s prelepim baroknim parkovima i najstarijim zoološkim vrtom na svetu. Ovaj veliki park u francuskom baroknom stilu osmišljen je kao veliki park za razonodu, s brojnim arhitektonskim zanimljivostima. Glorijeta je njegova najistaknutija zanimljivost, a smeštena je na vrhu brežuljka. Ovo zdanje s arkadama izgrađeno je u neoklasičnom stilu. Pre nego što je postala kafić i vidikovac korišćena je kao dvorana za večere. U parku se nalazi i veličanstvena Neptunova fontana: Neptun s trozupcem gleda na slapove koji utiču u veliki bazen. Još jedna atrakcija je i lavirint rađen prema nacrtima iz 18. veka. Kada pronađete izlaz, naći ćete se na mestu s kojeg se pruža pogled na celo područje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

austrijabecdvorciputovanjaturizamzabava
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Ana Antić

    Posetila sam Beč i mogu reći da je sve ovako kako ste opisali. Belvedere je prelep dvorac, pun neprocenjivih umetničkih slika, čija vas lepota ostavlja bez daha. Parkovi (sa izraženom simetrijom) puni cveća i prelepa fontana sa nekoliko kaskada, stvaraju osećaj raskoši i luksuza. Takođe, Šenbrun, kraljevska rezidencija, i šetnja njegovim lavirintima, „vraća“ nas u neka stara vremena… Preporučujem!

  • Ljubica Bošnjaković

    Dobro i slikovito opisano.