Island (2)

Perlan je sigurno jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Rejkjavika. Ova multifunkcionalna zgrada ujedno je vidikovac, restoran, kongresni centar i turistička atrakcija. Srebrnkasto staklo Perlana privlači magičnom moći svakog ko se zatekne ispred zgrade. Reč je o četiri ogromna rezervoara od po četiri miliona litara vode, od čega je svaki prosečne temperature od 85 stepeni Celzijusa. U njima se skuplja topla voda za grejanje grada. Ručajte (jako, jako skupo) u restoranu na vrhu koji se okreće, ili se, ako ste za jeftiniju varijantu, poslužite čajem ili kafom u kafiću na istom spratu. S balkona se vidi Rejkjavik i luka. Postavljeni teleskopi imaju snimljene informacije na engleskom, norveškom, nemačkom i francuskom jeziku, pa ćete čuti kratku priču o pogledu ispred vas.
Árbaer Open-Air Museum je narodni muzej, a ujedno i najveći muzej na otvorenom. Predstavlja razvoj društva u Rejkjaviku i na Islandu od njegovih početaka pa sve do danas. Muzej ima 27 zgrada koje prikazuju autentične scene iz života Islanđana. Autentičnost je takva da se u štali stare farme, odakle počinjete posetu muzeju, oseti miris krava koje su držane u njoj. Iako su opisi na islandskom, možete se poslužiti audio vodičima, koji će vam na vama razumljivom jeziku objasniti gde ste i šta gledate. Sam muzej se nalazi desetak minuta od samog centra grada, ali ćete do njega, verovatno, doći ili automobilom ili autobusom. Sjajan početak otkrivanja islandske kulture.
Videy Island nalazi se pet minuta brodom od severnog dela Rejkjavika. To je divlje ostrvo, pravi raj za ptice i cveće, a bilo je nenastanjeno sve do četrdesetih godina prošlog veka. Na njemu ćete naći najstariju zgradu na ostrvu – Videujarstofa, koja je sagrađena 1752. godine, crkvu iz istog vremena i interesantnu skulpturu poznatog vajara Rikarda Sere (Richard Serra). Mont Esja je brdo koje se nalazi van grada, a do kojeg se stiže laganom šetnjom. S njegovog vrha (918 m) pruža se fantastičan pogled na grad. Sundlaugar Reykjavíkur je ogroman vulkanom grejan prirodni bazen. On je vrlo važno mesto za socijalni život Islanđana, koji se tu rado brčkaju u vodi na 44 stepena Celzijusa – i leti i zimi. Ako se ne kupaju, onda se barem druže. Plivanje je u životu Islanđana vrlo važno. Na Islandu je plivanje obavezan školski predmet i studenti ne mogu da završe školovanje ako nemaju diplomu koja potvrđuje da znaju da plivaju.
Plava laguna je jedinstven geotermalni spa centar na polju lave. Zamislite da se kupate na prostoru gde voda izvire iz dubine od 2.000 metara i šiba prema površini ispunjavajući prostor toplom vodom prepunom minerala. Plava laguna je pravo osveženje i leti i zimi (zamislite da se kupate u toploj vodi dok je oko vas sneg i led). Bazeni od lave, termalno blato i geotermalna plaža čine ovaj kompleks spa čarolijom. Sama Plava laguna za Islanđane i njihove goste nije samo mesto relaksacije već i mesto banjskog turizma (osobe s psorijazom ovde mogu proći vrlo dobre tretmane koji vode ka izlečenju od ove bolesti) i poslovni centar u kojem se održavaju kongresi, sastanci itd. Plava laguna je i kozmetički brend, tako da ovde možete kupiti odlične preparate na bazi algi, minerala i termalnih voda.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropaislandputovanjerejkjavikturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar