Island – ledena zemlja (2)

Na Islandu se nalaze i mnogobrojni gejziri, uključujući i najčuveniji, po kome su svi ostali dobili ime. Dobri, stari Gejzir ponovo je postao redovan u skorije vreme i počeo da se oglašava, a vrelu vodu izbacuje na svakih pet minuta. Vulkan Hekla stari Islanđani su smatrali za vrata pakla, što se pokazalo kao tačno, zbog erupcija koje su više puta uništavale obližnja naselja. Najveće geotermalne aktivnosti su u Langdmanakuru, takođe na jugu, gde je priroda formirala pejzaž fantastičnih boja, od kojih najviše bode oči ružičasti riolit. Jedan od najlepših toplih izvora je Plava laguna, gde je voda beličasta od koncentracije soli, silicijumske kiseline i algi, a temperatura iznosi oko 27 stepeni.
Ako ste se kupali u Mrtvom moru, možete da naslutite kakav je osećaj banjati se u ovoj vodi, koja neverovatno prija koži. Na ostrvima Vestman česte su vulkanske erupcije; tuda je tekla i najveća reka lave svih vremena. Čuveno po poslednjoj erupciji, koja je trajala pet meseci, jeste ostrvo Hajmi, čije stanovništvo danas mirno ribari i skuplja ptičja jaja po bazaltnim grebenima. Sutsuri je ostrvo koje je počelo da se rađa 1963, po buđenju podvodnog vulkana, kada je vulkanski pepeo leteo po šest kilometara uvis. Na severu teritorije Islanda nalazi se malo ostrvo Grimsi, koje ulazi u Arktički prsten, stoga u ovom slikovitom naselju posetioci dobijaju sertifikat da su bili na Severnom polu. Od Rejkjavika se tunelom ispod fjorda Hvalv stiže do zapadnog dela ostrva, retko naseljenog ljudima, ali izuzetno bogatog ptičjom populacijom. Ovde je pravo mesto za ljubitelje životinjskog sveta; mogu da posmatraju kolonije islandskog jastreba, snežne sove i tupika, male crne ptice s klovnovskim, jarko obojenim kljunom.
Iz Ofalsvika polaze brodići koji vode do mesta na kojima se često pojavljuju kitovi, koji se inače češće nego bilo gde u svetu mogu videti u islandskim vodama. Island ima i tipičnu ponudu zimskih sportova, kao što su skijanje, hokej ili vožnja snoumobilom, ali po predelima retke lepote. Ovisnici o adrenalinu verovatno će uživati u splavarenju brzim i nepredvidivim planinskim rekama. Mirniji oblik zabave je jahanje čuvenih islandskih konja ili igranje golfa, naročito usred letnje noći na turnirima Island open i Arktik open, krajem juna.
Pored obilja mesa, Islanđani jedu veoma neobičnu hranu. Jelo koje se sprema za zimske praznike sastoji se od raže, koja se čuva nekoliko meseci u ceđi, ali se pri tom odvija i blagi proces truljenja, tako da je miris pri kuvanju, a i pri jedenju, uprkos brojnim začinima, grozan. Na Islandu se hrana često marinira u surutki pre dalje obrade. Kombinacija različitih ukusa nije im strana; naročito dobar ukus ima dimljena svinjska glava kuvana u vinu, potom pečena u rerni s prelivom od šećera i voća, servirana uz crveni kiseli kupus. Pihtije od svinjske i jagnjeće glave ili nogica dobro će leći ljubiteljima tradicionalne srpske kuhinje. Proslavljeni specijaliteti su meso ajkule, izgnječeni testisi ovna i bešika kita.
Ako putem sretnete Islanđanina koji neprijatno miriše, razlog tome često je hardfiskur, sušeni komadi ribe, koje oni nose sa sobom da grickaju uz put. Mlečni proizvodi su ukusni i često punomasni, a islandskim specijalitetom smatra se sira, zgrušano mleko koje podseća na kiselo mleko, a u stvari je sir. Hleb i testa nekad su bili retke i skupe poslastice, tako da se u različitim oblicima danas obavezno spremaju za vreme praznika. Tada se pije i tradicionalno zimsko piće severnih zemalja, glog, danas u skandinavskim zemljama najčešće mešavina kuvanog vina i votke u jednakim razmerama, začinjena đumbirom, karanfilićem, žutim šećerom i suvim grožđem (dve čaše ovog napitka dovoljne su da se osetite kao da hodate po oblacima); služi se uz kolačiće s đumbirom. Na ovom ostrvu ovaca ima dva puta više nego ljudi, što obezbeđuje vunu, meso i mleko, ali je njihova brojnost pretila da uništi ionako retke travnate površine Islanda.
Polupansion u hotelu košta između 50 i 150 evra, ali može se naći i jeftiniji smeštaj, naročito na farmama ili u kampovima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropaislandputovanjasever
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nevena Aćimović

    Da, ljudi, Island je strava mesto! Živela sam tamo tri godine. Jeste veoma hladno, ali je takođe veoma lepo i ima mnogo toga da se vidi. Tamo kada je 20 stepeni, opšte je kuvanje kao kada je ovde oko 35-38 stepeni, znači nose se kratki rukavi i naočare za sunce. Iako je hladno, brzo se navikneš, tamo se zimi ide na otvoren bazen, led oko tebe, a ti se brčkaš i tako sa mokrom kosom izlaziš i to ništa nije čudno, sasvim je uobičajeno.