Levom obalom Vltave

Prag je prelep. Svaka zgrada je divna i gde god da pogledaš, možeš samo da se oduševiš. Grad je podeljen u više kvartova, tako da je uz kartu snalaženje veoma lako.

Hradčani je ime kvarta u kom se nalazi dvor, koji je nacionalni kulturni spomenik i simbol češke države. To je najveći stari dvor na svetu, iz devetog veka, a obuhvata 45 hektara. Oduvek je bio sedište čeških kraljeva, a od 1918. godine je sedište predsednika republike. Tu se nalazi Katedrala svetog Vita u gotskom stilu, duhovni simbol češke države. Unutra su Kapela svetog Venceslava, kao i kripte s grobovima čeških kraljeva. Kraljevski krunidbeni nakit takođe se čuva na tom mestu. U blizini ove katedrale su Bazilika svetog Đorđa, čuvena Zlatna ulica, Švarcenberg palata, Palata arhiepiskopa, Černin palata i južni vrtovi dvorca. U kraljevskom vrtu je i prelepi letnjikovac kraljice Ane – Belvedere, najlepši i prvi primerak italijanske renesansne arhitekture severno od Alpa. Ispred se nalazi Pevajuća fontana. Voda koja pada u bronzanu činiju zvuči kao daleka zvona. Najbolje se čuje odmah ispod same fontane. Legenda kaže da će se onaj ko čuje zvuk svadbenih zvona venčati za godinu dana. U istom vrtu nalazi se i Mičovna, velika balska dvorana, takođe u renesansnom stilu.

Ispod dvorskog kompleksa nalaze se mnogobrojne palate s veličanstvenim vrtovima. Jedna od njih je i Valdštajn palata, koja je danas sedište češkog Senata. Ranobarokni vrt, strogo geometrijskog dizajna, nalazi se uz samu palatu. Tu je i veštačka pećina, kao i bronzane skulpture sa scenama iz Trojanskog rata i fontane. Međutim, originalne kipove su ukrali Šveđani za vreme Tridesetogodišnjeg rata. Danas su ostale samo kopije, dok su originali u švedskim muzejima. Palata je bila kuća generala kraljevske vojske Valdštajna, najveća barokna palata u Pragu.

Crkva Loreto ili Santa kaza je mala kuća u centru dvorišta. Legenda kaže da su kolibu u kojoj je Devica Marija bila u Nazaretu s malim Isusom anđeli doneli u Italiju 1291. godine i tako je ona sačuvana od nevernika koji su okupirali Svetu zemlju. Ime mesta u koje je doneta bilo je Loreto, pored Ankone. Kopije ove kuće građene su širom Evrope u vreme baroka. Poznato je blago ove crkve, liturgijski predmeti ukrašeni zlatom i dijamantima i 27 loretanskih zvona. Čuveni su i Strahovski manastir i vidikovac Petrin s kopijom Ajfelove kule. Crkva svetog Nikole je vrhunski primerak barokne umetnosti u Pragu i dominira kvartom Mala strana. Mocart je tu svirao orgulje za vreme svog boravka u Pragu. Crkva pobednice je ranobarokna građevina koju je izgradio karmelitski sveštenički red. Ona je svetski poznata po voštanoj figuri bebe Isusa. Potom se spuštamo vijugavom Nerudovom ulicom, u kojoj je i naša ambasada, do čuvenog Karlovog mosta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar