Lugano: zlatne boje jeseni na suncem okupanom jezeru

Na najlepšem trgu Lugana kafa je prvorazredna, kapućino takođe. Crveni vagoni gradske žičare koji se iz predgrađa Kaserate (Cassarate) penju na susedno brdo Monte Bre zavodnički svetlucaju okupani sunčevom svetlošću. Lugano, grad koji je dubokom tamnoplavom jezeru darovao svoje ime, uvukao se u duboku od vetra zaštićenu uvalu. U gradiću Tesin (Tessin, Ticino) osećate se kao na Sredozemlju. Tesin se diči mediteranskom klimom, pa u njemu uspevaju čak i palme. Elegancija i glamur mnogobrojnih prodavnica u ulicama Via Nassa i Via Pessina takođe uveliko podsećaju na Italiju. Sredozemni osećaj vlada i na tržnici Piazza della Riforma uz jezersku rivu. Sve vrvi od ljubaznih prodavaca, a žamor njihovih izmešanih glasova, dok glasno hvale voće i povrće koje prodaju, podseća na sam jug Italije.
Sve do vrha planine Monte San Salvatore, koja je uz planinu Monte Bre omiljeno gradsko izletište i do čijeg vrha do novembra možete stići i žičarom, vidi se jedna divna slika. Žuta, zlatna i crvena boja jesenjih listopadnih stabala izmešala se s bogatom zelenom bojom četinarskih šuma. U pozadini, kao šlag šlaga na vrhu torte, štrče snegom pokriveni vrhovi švajcarskih Alpa, što ovaj jedinstveni vidik čini savršenim. Polazna tačka za planinarenje ili šetnju blagim obroncima raskošne planine Monte Arbostora je idilično selo Carona, koje se ponosi velikom botaničkom baštom San Grato.
Jesen ovde karakterišu raskošna stabla kestena, čije se grane savijaju pod težinom mnogobrojnih plodova. U idiličnim seoskim krčmama, poput one u Bognu, peče se i jede kestenje. Uz pečeno kestenje pije se merlot od grožđa koje je raslo na osunčanoj visoravni Malkantone (Malcantone). Posle posete živopisnim selima, obradovaće vas odlazak na romantičnu šetnju po kružnoj planinskoj stazi Strada verde. Pre nego što napustite ovaj idilični deo sveta posetite i Belinzonu. Subota je pijačni dan u glavnom gradu kantona Tesin i nudi jedinstven doživljaj prepun lokalnih specijaliteta.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropaluganoputovanjasvajcarska
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nedeljko Rodić

    Stvarno je prelep Lugano! Živeo sam u njemu tri godine i čak je lepši no što se može zamisliti. Ko ima mogućnosti, treba da ode i da vidi, a pogotovo na Moonte bre, pošto se sa njega vidi ceo grad kao na dlanu.