Martinik – rajski kutak

Ostrvo Martinik ima tropsku klimu, plaže iz snova, kristalnu bistru vodu i predivnu vegetaciju. Brdovita, razuđena obala na istoku, divne plaže na jugu i božanstvena tropska vegetacija daju posebnu čar ovom divnom ostrvu. Ovu francusku enklavu karakteriše evropski duh i relativno visok standard života. Najvažnija izvozna roba je šećer, rum, banane i ananas.

Karibi su raj za sladokusce. U kreolskoj kuhinji važno mesto zauzimaju riba i morski plodovi, voće i povrće koji se pripremaju na najfiniji način, pri čemu i francuska kuhinja ima veliki uticaj. Obavezno treba probati rum sa Kariba, jer on spada u najbolje na svetu. Čamci u ribarskoj luci Le Vauklin predstavljaju svakodnevni prizor. Ovo mesto dobilo je ime po De Vaukvelinu, koji je na tom mestu, oko 1700. godine, prvi počeo da uzgaja duvan.

Ribari svakodnevno isplovljavaju svojim malim čamcima u ribolov kako bi stanovnike ostrva i turiste snabdeli svežom ribom i drugim morskim plodovima, koji su najvažniji sastojak u kreolskoj kuhinji. Tako je i u Anse Dufouru. Nipošto ne treba propustiti odlazak na lokalnu pijacu. To je pravi doživljaj. Raznobojno cveće i egzotično voće pravi su praznik za oči. Ako budete u situaciji da birate, suočićete se sa malim problemom. To je dilema koju vrstu ruma da probate, jer sve su podjednako dobre. Posetite neku od kuća u kolonijalnom stilu; to je takođe lep doživljaj. Fort de Frans je poslovni centar Martinika. U ovoj francuskoj luci, četvrtoj po veličini, ne ukotvljuju se samo trgovački i turistički brodići – u tu divnu luku rado zalaze i luksuzne jahte. Karneval takođe spada u turističku atrakciju ostrva i iz godine u godinu privlači mnoge posetioce.

Što se tiče najfinije karipske kuhinje, karipska jela na vašem stolu uneće sunčeve zrake i miris okeana. Evo nekoliko kreolskih specijaliteta koji se preporučuju. To je dorada sa crvenim sočivom i ananasom, supa od kokosa i pirinča, pileći ražnjići sa crvenim bananama i za kraj – kolač sa kikirikijem i karamelom. Lepši odmor na Karibima zaista se ne može zamisliti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miša Lukić

    Bravo na divnom opisu, sutra pakujem kofere!