Na obroncima Toskane: Sijena

Sijena, grad u brežuljkastoj italijanskoj Toskani, idealno je mesto za odmor u svako doba godine. Gradska zdanja skoro po pravilu ukrašava vučica s Romulom i Remom, jer legenda kaže da je jedan od njih osnovao Sijenu. Grad je inače poznat kao centar mnogobrojnih svečanosti i festivala koji se održavaju na predivnim gradskim trgovima ispred Katedrale Duomo iz 12. veka i dvorca Palazzo Pubblico. Centar grada s brojnim krivudavim uličicama je pod zaštitom UNESCO-a.
Na centralom gradskom trgu Piazza del Campo svake godine od 2. jula do 16. avgusta održavaju se trke konja, poznate pod imenom Palio. Krajem jula počinje i džez festival, koji traje do sredine avgusta. Septembar je u znaku filmskog festivala. Iako grad mladima ne nudi ludi noćni život, gradski zvaničnici se trude da omoguće više noćne zabave i plesa. Od restorana, lokalne specijalitete nudi Cane e Gatto (Via Pagliaresi 6). Tu se mogu naručiti pici i ribollite – špagete i supe s povrćem. Cenom je prihvatljiv i restoran Pizzeria di Nonno Mede (Camporegio 21), gde pored pica imaju i velik izbor testenina po ceni od 15 evra.
Hotela je u gradu, nažalost, malo, pa je zato potrebno rezervisati sobu i do šest nedelja ranije. Jedini hotel s pet zvezdica je Grand Hotel Continental (Via Banchi di Sopra 85), koji je u stvari srednjovekovna palata koja se nalazi u samom centru grada. Noćenje je oko 400 evra. Pristojan smeštaj za mnogo manje novca – 80 evra po osobi, nudi Piccolo Hotel Etruria (Via Delle Donzelle 3). Pored uživanja u arhitekturi i prelepim krajolicima Toskane, retko koji turista će propustiti priliku da poseti neki od mnogobrojnih vinskih podruma i da u njemu kupi tradicionalni suvenir, bocu vina kjanti. Dobra hrana je imperativ, pa tako očekujte odličnu ponudu tartufa, sira, salame, domaće testenine i konzerviranih sosova od paradajza, a sve to možete poneti i kući.
Vožnju taksijem do grada treba izbegavati, jer su cene neumerene, a automobilima ionako nije dozvoljen ulazak u staro gradsko jezgro. Vožnja gradskim autobusom košta manje od dva evra, a oni su i dovoljno udobni i sigurni za putovanje od autobuske ili železničke stanice. Bolji restorani traže rezervacije, pa ako ugledate neki zanimljiv restoran u toku dana, dok ste u šetnji, slobodno uđite i zatražite da vam rezervišu sto za uveče. Skoro svake večeri u gradu se na različitim lokacijama održava koncert klasične ili kamerne muzike, a doživljaj je nezaboravan, kako zbog atmosfere, tako i zbog akustike.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropaitalijaputovanjasijenatoskana
Komentari (0)
Dodaj komentar