Šarm Milana

Kada neko prvi put dođe u Milano, teško da će ga glavni grad Lombardije osvojiti na prvi pogled. Ulice su zakrčene automobilima, vazduh je pun izduvnih gasova, pa tek kada ga čovek bolje osmotri, shvati da se radi o gradu raskošne lepote. Milano važi za najotvoreniji i najdruštveniji grad u Italiji. Tu je zastupljeno sve što predstavlja ime u modi, privredi ili medijima.

Italijanska izreka dolce far niente, što u prevodu znači „slatko je ne raditi ništa“, žiteljima Milana potpuno je strana. To prolazi dole, na jugu, ali u Milanu sigurno ne. Ipak, radosti življenja i tu ima na pretek. Poklonicima mode, umetnosti i kulture, sladokuscima i noćobdijama grad pruža mnogo. Svake godine s proleća i jeseni, tokom čuvenih nedelja mode, u Milanu se predstavljaju novi trendovi za nastupajuću sezonu i postavljaju se temelji novih modnih pravaca.

U Milanu se misli evropski i mnogi su u njemu našli novi dom. Prema strancima su Milanezi izrazito srdačni i gostoljubivi. To se oseća na svakom koraku, u bezbrojnim restoranima, kafićima i barovima.

Dok su doručak i ručak samo način da se utoli glad, produžena večera, koja se sastoji od čitavog niza đakonija, najvažniji je obrok tokom dana i najradije se odvija u prijatnom društvu i van kuće, najčešće u mnogobrojnim restoranima. Među specijalitetima milanske kuhinje počasna mesta zauzimaju Ossobuco, Risotto i Panettone, kolač koji se tradicionalno priprema za Božić, kao i nadaleko čuvena testenina.

Posle dobrog obroka, ponovo u kupovinu, naravno. Kupovina u Milanu predstavlja pravo zadovoljstvo, čak i u prodavnici koja je pravi raj za gurmane – „La Prima“. Ono što svakako privlači turiste jesu milanske tajne kulinarstva. Tu se stvaraju trendovi, rađaju brendovi i uživa u životu. Milano je zaista milionski grad pun šarma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar