Ski-centri: Švajcarska (1)

Švajcarska, zemlja sira, Milka čokolade, satova i banaka, zimi se pretvara u pravi raj za skijaše. Sa preko 200 skijaških centara, jedna od najposećenijih zemalja u toku zime nudi gostima uživanje u snegu i svim zimskim sportovima. Zimovanje u Švajcarskoj ima čari mondenskog i šarmantnog, sa svim pratećim sadržajima, koji su na najvišem nivou. Najveći problem za naše turiste, pored visokih cena, predstavljaju vize. Iako nije članica Evropske unije, Švajcarska je potpisnik Šengenskog sporazuma, tako da je za dobijanje vize potrebno brdo papira. Viza se u proseku čeka oko 20 dana, dokumenti se prilažu u turističkoj agenciji, a vize su pojedinačne. Ukoliko ipak prebrodite te prepreke, nemojte otići iz Švajcarske a da ne probate čuveni sir grije, koji predstavlja sve ono što karakteriše švajcarske sireve, a to su pre svega nenadmašan ukus i kvalitet.
Počeci bavljenja zimskim sportovima u Švajcarskoj vezani su za 1880. godinu, kada su iz Norveške stigle prve skije, tada nazivane „norveške cipele za sneg“. Od tada u Švajcarskoj traje pomama za ovim sportom, koji je danas postao jedna od najvažnijih izvoznih grana. Prvi koraci povezani sa zimskim turizmom nastali su u Davosu, gde su čari skijanja prvo otkrili Englezi i gde je rođeno alpsko skijanje. Davos se nalazi na nadmorskoj visini od 1.560 metara. Ukupna dužina ski-staza je 370 km. U mestu ima 53 ski-lifta. Konfiguracija terena je takva da staze u Davosu odgovaraju onima koji tek počinju sa skijanjem, ali i onim najiskusnijima, za koje nema tajni u skijanju. Oni koji pak više vole snoubording ili fristajling pronaći će idealne terene za uživanje u zimskim čarolijama. Prateći sadržaji, restorani, smeštajni kapaciteti, kao i staze za porodično skijanje, za sankanje ili trčanje na skijama, upotpunjuju ukupan doživljaj i nude potpun odmor i uživanje na snegu.
Davos Dorf, gde se nalaze skijališta, i Davos Plac, gde se ide u šoping i noćni provod, smešteni su u udolini i potpuno zaštićeni od vetrova s planinskih masiva. Saobraćaj između ova dva mesta obavlja se autobusima i funkcioniše besprekorno. U blizini Davosa je i seoce Arosa, koje je idealno mesto za uživanje na snegu za romantične duše. Nalazi se na 1.800 metara nadmorske visine, ima 13 ski-liftova i pruža idealne uslove za skijanje i sve aktivnosti na snegu, od staza za početnike do onih namenjenih vrhunskim skijašima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

davosputovanjeskijanjesvajcarskaturizamzimovanje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Tanja Jovanović

    Rođena sam u Davosu davne 1973. godine, ali kao mala sam se vratila u Srbiju. Želja mi je da posetim opet svoj rodni grad.

  • Stefan Stanojlović

    Bio sam na Davosu i to je jedno prelepo mesto. Preporučio bih ga svakome.