Ski-centri: Švajcarska (2)

Sent Moric je jedan od najpoznatijih ski-centara u svetu i važi za mondensko mesto. Otkrili su ga Englezi još krajem 19. veka, kada je sve i počelo. Prvi engleski turisti pokrenuli su zimski turizam klizanjem po jezeru i spuštanjem toboganom niz padine koje okružuju ovo mesto. Ovaj ski-centar, pored toga što je skupo i mondensko mesto, poznat je i po tome što nudi brojne mogućnosti za bavljenje zimskim sportovima.
Smešten je na 1.822 metra nadmorske visine u dolini Engandin, na samo dvadesetak kilometara od italijanske granice. Najveće skijalište u ovoj regiji je Korviglija, koja se nalazi iznad Sent Morica. Skijalište raspolaže sa preko 80 km ski-staza koje su povezane najmodernijim žičarama. Korviglija nije povezana sistemom žičara s drugim skijalištima u regiji kao što su Furtešelas, Korvaš ili Margunsom. Do njih se može stići ski-busom, a prevoz je uračunat u cenu ski-pasa. S Korviglije možete gondolom stići do vrha Kovač (3.303 metara), koji je je jedan od najviših vrhova u tom delu Alpa, odakle se možete otisnuti u noćno skijanje stazom koja je naduža osvetljena staza u Švajcarskoj. Ukupna dužina svih staza u Sent Moricu je 350 km, a sve su vrhunski uređene i obeležene. Pored skijanja, ovde možete uživati u čarima klizanja u mestu Celerina, koje se nalazi u blizini Sent Morica. Takođe, žičarom možete da se popnete do vrha Piz Nair (3.057 metara), gde možete uživati u divnom pogledu s vidikovca ili se spustiti stazom koja je jedna od najstrmijih, s nagibom od 45 stepeni, i koja je namenjena samo vrhunskim skijašima; ako baš ne morate, nemojte probati jer se na ovoj stazi postižu brzine i do 130 km/h.
Cermat je još jedan vrhunski ski-centar u Švajcarskoj, za koji mnogi tvrde da je upravo on najbolji. Ono što svi ističu kao prednost ovog ski-centra je malo automobila, brlizina vrha Materhorn i izuzetna lepota predela i klimatski uslovi koji krase ovo zimsko odmaralište. Cermat je okružen sa 29 vrhova viših od 4.000 metara. Sva skijališta u ovom mestu nalaze se na nadmorskoj visini od preko 3.000 metara, što garantuje dobar sneg i najdužu ski-sezonu na celim Alpima (od novembra do maja). Ukupna dužina svih staza je 245 km, a pokrivaju ih 73 ski-lifta. Pored klasičnog skijanja, možete uživati u čarima snoubordinga, voziti se helikopterom ili paraglajderom, ili ako više volite, možete planinariti i uživati u trčanju na snegu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cermatputovanjesent moricsvajcarskaturizamzimovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar