Strazbur: „veliko ostrvo“ evropske administracije

Dobrodošli u Strazbur, glavni grad pokrajine Alzas, sedište Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i Suda za ljudska prava. Grande Île – "veliko ostrvo", prvi je centar grada na svetu stavljen pod zaštitu Uneska. Omeđen obalama rele Il (Ill), ovaj grad je predivno mesto za opušten vikend.
Šetajući se prema glavnom trgu, doći ćete do Place du Marché aux cochons de lait, živopisnog trga prepunog restorana i terasa na kojima možete nesmetano uživati u pogledu na obližnju gotsku katedralu. Građena skoro 400 godina, Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg je sve do kraja 19. veka bila najviša crkva na svetu, dok je danas na petom mestu. To "gorostasno divno čudo", kako ju je nazivao Viktor Igo, ima još jednu zanimljivost, a to je da je od planirana dva tornja izgrađen samo jedan. Ukoliko želite, možete se popeti do samog vrha, odakle se, kada je lepo vreme, vidi i Nemačka. Unutrašnjost crkve obeležava rozeta, prozor u obliku ruže, i astrološki sat, pravo tehnološko remek-delo na kojem, između ostalog, možete videti razigrane figure i njihov "ples života".
U neposrednoj blizini katedrale, s njene leve strane, nalazi se Kammerzell, jedna od najlepših kuća u gradu, koja je skoro cela izrezbarena od drveta, a prozori su unikatna dela. S druge strane glavnog trga je Palais des Rohan, bivša biskupska palata, gde je danas smešteno nekoliko gradskih muzeja. Nešto južnije od centra nalazi se Petite France, deo grada gde su najlepši primeri lokalne arhitekture, kao što je Maison des Tanneurs, kuće s prepoznatljivom belom fasadom prekrivene drvetom. Ovde ćete pronaći stare mlinove, mostove i porodične hotele, prava idila. Na ulazu u Petite France "dočekaće" vas Ponts Couverts, sistem prekrivenih mostova s četiri odbrambene kule iz 13. veka, a malo dalje su i crkve Saint-Thomas i Saint Paul.
Još tri gradska trga su veoma značajna. Prvi je Place Gutenberg sa spomenikom istoimenom izumitelju štamparske mašine, koji je tu proveo deo života. Drugi je Place Kléber, koji je uz trg pored katedrale poznat po jedinstvenom božićnom sajmu i božićnim kolačićima, a treći je Place de la République, u čijoj blizini se nalaze Univerzitetska biblioteka, gradsko pozorište, Palais du Rhin i Opéra du Rhin.
Ovaj kraj poznat je kao glavno mesto evropskog pomirenja posle Drugog svetskog rata. Zato Strazbur ima svoj Evropski kvart, s centrima najbitnijih stubova Evropske unije, ali ima i Jardin des deux rives, park koji povezuje dve strane reke Rajne, francusku i nemačku, gde ćete često sresti i rode, simbol grada i cele ove regije. Odnedavno je Alzas spojen na sistem TGV-a, najbržih francuskih vozova, pa za manje od dva i po sata možete doći do Pariza.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

turistiturizamviktor igogutenbergevropaevropska unijaevropski kvartevropski parlamentkatedrala u strazburuputovanjareka ilsavet evropestrazburtgvfrancuska
Komentari (0)
Dodaj komentar