Svetlosti Pariza


Kada pomislite na Francusku, prvo pomislite na Pariz – grad svetlosti, sjaja i slave; grad vrhunske mode, istorije, kulture i slatkog života. Zato otkrijte legendarni šarm Pariza, mesto gde se prošlost i sadašnjost harmonično prepliću.
U Parizu su ulice raspevane, a kamen kao da govori. Svaka građevina je priča za sebe. Tako je svoj boravak u Parizu opisao poznati američki pisac Henri Miler; uostalom, kao i na hiljade posetilaca pre i posle njega koji su se zauvek zaljubili u ovaj čarobni grad na Seni. Ne postoji metropola koja ume tako i u tolikoj meri da opčini čoveka kao što to može Pariz.
Čak i kratak boravak u Parizu je lep, ako ni zbog čega drugog ono zbog sedenja u čuvenom „Cafe de Flore“ na Bulevaru Sen Žermen. Ukoliko se ostaje duže, obavezno je razgledanje crkve Notr Dam, bazilike Sakrker, čuvenog muzeja Luvr ili najsavremenijih arhitektonskih dostignuća u delu grada po imenu La Defens. U Parizu su ljubitelji umetnosti svoji na svom, kako se to bolje kaže. Grad je i pravi raj za kupovinu, kao i za obilazak bezbrojnih restorana, kafea i bistroa. U Sen Žermen de preu, Monparnasu i Latinskom kvartu okupljaju se mladi iz čitavog sveta, intelektualci i boemi.
Pariz je veliki evropski grad s puno prepoznatljivih simbola. Na prvom mestu tu je Ajfelova kula, koja je izgrađena daleke 1889. godine. Zatim Trijumfalna kapija, sagrađena 1836. godine u Napoleonovu čast. Stara zgrada Luvra, najpoznatijeg muzeja na svetu, modernizovana je 1989. godine izgradnjom staklene piramide. Bela bazilika Sakrker dominira Monmartrom, sa kojeg se pruža pogled na Pariz. Slavni noćni klub „Mulen ruž“ postoji na istom mestu od devetnaestog veka.
Posle švrljanja po gradu, probajte i neki francuski specijalitet u mnogobrojnim restoranima – čuveni file parizijen ili buljabes. Zaista treba znati živeti i umeti jesti u Parizu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar