Tarvizio – skijanje u tri zemlje

U najlepšem delu italijanskih Alpa nalazi se jedno od najpoznatijih i najstarijih skijališta u Italiji – Tarvizio. Pošto je u svetu skijanja prednost skijati s jednim ski-pasom na što više različitih staza, Tarvizio je upravo tako i stekao svoju reputaciju u skijaškom svetu.
Iskoristio je prednosti svog položaja, blizu tromeđe Italije, Austrije i Slovenije, pa se ovde nudi skijanje u tri poznata ski-centra istovremeno: Friuliju u Italiji, Karinciji u Austriji i Kranjskoj Gori u Sloveniji. Tako je svima omogućeno raznovrsno skijanje i sve prednosti uživanja i zabave koje nudi ovakvo "skijanje bez granica". Dakle, međunarodno skijanje na prostoru od preko 40 kvadratnih kilometara, gde se nalaze sjajne tri italijanske staze, dve slovenačke i četiri austrijske.
S vrha brda Monte Santo de Lusari, koje se uzdiže na 1.789 metara nadmorske visine i na koje se penje novom telekabinom, polazi čuvena staza Prampero, koju zovu još kraljicom svih snežnih staza ne samo pokrajine Venecija Friuli Đulija već i jednom od najlepših i najstrastvenijih staza čitavih Alpa. Staza započinje relativno blagim nagibom, a potom u jednom naglom padu s hiljadu metara visinske razlike i preko četiri hiljade metara u dužinu doseže do dna doline, završavajući se pred samim seocetom Kamporoso.
Tarvizio je poznat po mnoštvu različitih staza. Među njima su i one poznate iz prenosa svetskog i evropskog ski-karavana za međunarodna takmičenja u slalomu i gigant slalomu. Tu su i mnogobrojne staze za početnike, ali i skijaše eksperte (četiri zelene, šest crvenih, sedam plavih i dve crne). Sve staze su međusobno povezane i opremljene s dve telekabine, pet žičara i pet ski-liftova. Jedan od najatraktivnijih je i "sveti uspon" svih biciklista sveta – Monte Zonkolan (poznat iz profi trka), koji je zimi i jedan od najlepših ski-centara na Alpima, jer se ovaj najveći uspon u profi biciklističkim trkama pretvara u skijalište za sladokusce sa snegom koji tu ostaje čak do maja.
U samom Tarviziju postoji niz malih spa centara, skijaških i porodičnih hotela. Kraj same staze, smešteni na 50 metara od ski-lifta, u tipičnom alpskom stilu, nude razne vidove uživanja kao što je finska sauna ili trpezarija s pogledom na Alpe. Postoji mogućnost brojnih izleta, posete restoranima u pokrajini poznatoj po proizvodnji vrhunskih vina i prirodne, specifične hrane ovog podneblja uz posete brojnim šoping centrima ukoliko vas i to zanima pored skijanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alpiitalijaskijanjetarvizio
Komentari (0)
Dodaj komentar