Tenerife (2)

Tenerife, nekadašnja važna stanica za brodove koji su plovili ka Americi, danas privlači turiste brojnim plažama, očaravajućom prirodom koju krasi i najviši vrh Španije, živopisnim gradovima i istorijskim spomenicima. Ostrvo Tenerife nastalo je pre više miliona godina, kada su talasi Atlantskog okeana uspeli da ohlade uzavrelu lavu jednog od velikih vulkana. Od afričke obale udaljeno je 120 km i najveće je ostrvo Kanarskog arhipelaga, koji su Španci osvojili u 13. veku i kojima pripada i dan-danas. Ova rajska ostrva bila su poznata i u antičko doba, kada su ih Grci nazivali ostrvima večnog proleća zbog izuzetno prijatne klime. Plaže s crnim peskom, obala ispresecana brojnim uvalama, lagunama i zalivima, bujna vegetacija i čudesni planinski predeli samo su neke draži ove popularne turističke destinacije.
Santa Kruz de Tenerife glavni je grad ostrva Tenerife i njegova najlepša atrakcija. Grad je dobio ime po krstu koji je španski vojskovođa Fernandez de Lugo zabio u zemlju 1496. godine, kada je osvojio Tenerife. Isti krst danas se čuva u crkvi Iglesia de la Nuestra Senora de la Concepcion, a iznosi se u procesiji na Dan krsta 3. maja. Santa Kruz je tokom vekova bio jedna od najvažnijih luka na Atlantskom okeanu, jer su Kanarska ostrva bila obavezna usputna stanica za sve brodove koji su kretali ka Americi. Njegovo bogatstvo privlačilo je holandske i engleske gusare, koji su ga često napadali tokom 18. i 19. veka.
U ovom živopisnom gradu nalaze se mnogi istorijski spomenici koji će očarati radoznale turiste. Najbolji restorani i barovi smešteni su oko Španskog trga (Plaza de Espana). Tokom radova na rekonstrukciji ovog trga otkrivena je tvrđava San Kristobal iz 1575. godine, za koju se verovalo da je nestala. Kada se prođe Španski trg, dolazi se do glavne pijace – Mercado de Nuestra Senora de la Africa, na kojoj se, pored voća i povrća, prodaju i žive životinje.
Posebna atrakcija su i brojne crkve koje datiraju od 15. do kasnog 18. veka, a najpoznatija je već pomenuta Iglesia de la Nuestra Senora de la Concepcion, značajan spomenik barokne arhitekture. Palata Palacio de Carta iz 18. veka izdvaja se zanimljivom kombinacijom baroknog i neoklasičnog stila, a interesantan je i masonski hram lože Anjaza (Templo masunico de la logia Anaza), koji se nalazi u ulici San Lukas. Od dela savremene arhitekture poznat je Auditorijum Tenerife (Auditorio de Tenerife), koji je i sedište Simfonijskog orkestra Tenerifa. Raznovrsna i bujna vegetacija važna je odlika ostrva Tenerife. Njene najlepše primerke moguće je videti u botaničkoj bašti u Santa Kruzu, gde se nalazi veliki sistem vodopada, laguna i jezara s ekosistemima iz različitih krajeva ovog ostrva. Ipak, Tenerife je poznat po vulkanu Tejde, koji je i najviši vrh u Španiji (3.718 metara nadmorske visine). To je i jedno od omiljenih mesta, zbog neverovatnog pogleda na celo ostrvo. Pored ovog vulkana, na ostrvu Tenerife nalaze se i druge bajkovite planine, kao što su Esperanca i masiv Anaga, te je tako sneg uobičajena pojava.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

botanička baštacrkvegimarkanarikanarska ostrvalos higantesmaskaostrvopark loroputovanjasanta kruz de tenerifesimfonijski orkestarspanijašpanski trgtenerife
Komentari (0)
Dodaj komentar