Viljnus: spoj različitih stilova na obali Baltika

Glavni grad LitvanijeViljnus (Vilnius), spoj je različitih uticaja istoka, zapada, severa i juga, mesto kulturnog dijaloga. Ove godine Viljnus je dobio odličan publicitet postavši evropski glavni grad kulture. Grad s nešto preko 550.000 stanovnika nalazi se na ušću reke Vilnije u reku Neris, a čini ga 20 gradskih kvartova. Viljnus ima široku pešačku zonu, dobru saobraćajnu povezanost i razvijenu infrastrukturu, kao i predivnu panoramu. Zbog zanimljivih arhitektonskih objekata gradsko jezgro se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.
Među turističkim zanimljivostima je predsednička palata, kao i gradska većnica na glavnom trgu. U centru grada nalazi se impozantna građevina – Gediminasova tvrđava, što je jedino ostalo od stare tvrđave koja je građena za vreme ruskog carstva i bila najveća odbrambena struktura u državi. Na ulazu u Stari grad nalaze se kamena vrata (Ausros Vartai), koja su jedno od glavnih obeležja Viljnusa. Stalnu muzejsku postavku grada čine mnogobrojni kulturni spomenici. Ovde turisti mogu videti i spomenik Frenku Zapi, američkom gitaristi, pevaču i kompozitoru. Na brežuljku iznad grada nalazi se jedan od najpoznatijih verskih spomenika u zemlji – Tri krsta, koji je u 14. veku podignut u spomen na tri pogubljena fratra.
Viljnus ima brojne sakralne objekte skoro svih arhitektonskih stilova. Nijedan drugi grad u istočnoj Evropi ne može se pohvaliti tolikim brojem jedinstvenih crkava koje se nalaze na vrlo malom prostoru. Od sakralnih objekata izdvaja se Crkva svete Ane, remek-delo kasne gotike. U blizini je Crkva svetog Franje sa samostanom, jedan od najvećih gotskih sakralnih objekata. Crkva svete Tereze najistaknutiji je primer rane barokne arhitekture u Viljnusu. Među specifičnim crkvama koje se ističu arhitekturom Viljnuska katedrala podseća na klasični atinski hram. Ispod katedrale su katakombe, gde su pokopani velikani iz srednjovekovne istorije Velikog litvanskog vojvodstva, koje se prostiralo od Baltičkog do Crnog mora.
Viljnus ima intenzivan kulturni život. Nacionalna kulturna baština Litvanije izložena je u Litvanskom nacionalnom muzeju, koji je najstariji muzej u zemlji. Jevrejski državni muzej poseduje bogatu zbirku iz života Jevreja, časopise, knjige i dokumente. Litvanci će vam skrenuti pažnju i na Muzej žrtava genocida, poznatiji kao Muzej KGB-a, koji čuva sve dokumente o tome šta se dogodilo u vreme komunizma u ovoj zemlji. U centru Starog grada na obali Vilnije smestila se samoproklamovana "umetnička republika", kvart u kojem se nalaze živopisni ugostiteljski objekti i gde se okupljaju umetnici i boemi. Ova četvrt je poznata i po raznim kulturnim programima, a na svakom koraku oseća se opuštenost.
Noću se u Viljnusu nećete dosađivati. Kafići, restorani i noćni klubovi imaju odličnu muziku i bogatu gastronomsku ponudu. Među delikatesima nezaobilazno je njihovo nacionalno jelo cepelinai. Poznati su noćni klubovi "Broadway" i "Galaxy", gde su uz ostale mlade Litvance česti gosti poznati muzičari. Ni oni željni istraživanja okoline neće ostati uskraćeni. Nedaleko od Viljnusa nalazi se omiljeno izletište Litvanaca, turistička atrakcija, drevni grad Trakai, poznat i kao "grad jezera", a čine ga brojna slikovita jezera i brežuljci. Glavni simbol grada je dvorac Trakai iz 14. veka, koji se nalazi na ostrvu jezera Galve.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baltikevropalitvanijaputovanjaturizamviljnus
Komentari (0)
Dodaj komentar