Zov švajcarske planine

Neopisivo čarobni pejzaži, svetloplavo nebo, bistar vazduh i blistavo sunce oduvek su privlačili pesnike, slikare i mnoge svetske putnike. Slavni Fridrih Niče, Tomas Man, Herman Hese i Pablo Neruda dolazili su u Švajcarsku kako bi uživali na svežem planinskom vazduhu. Međutim, zasluga je tek Johanesa Badruta, začetnika dinastije hotelijera, što evropska gospoda plave krvi, kao i platežna klijentela iz celog sveta čak i zimi rado obitavaju u mondenskom Sent Moricu. U međuvremenu, mnogi su u ovom delu Švajcarske pronašli i druge simpatične lokalitete za idealan odmor ispunjen mirom i spokojstvom.

Istini za volju, mestašce po imenu Graubinden privuklo je brojne turiste, između ostalog, i svojom odličnom kuhinjom. U prijatnim starim krčmama brvnarama može se uživati u specijalitetima koji predstavljaju harmoničan spoj tradicionalnih seoskih i italijanskih kulinarskih majstorija. To su, primera radi, tipični specijaliteti toga kraja, poput fondija ili čuvene teletine na bindenski način, usoljene, te sušene na mirisnom planinskom vazduhu. Iako u Engandinu ne rastu orasi, čuvena „torta di nuš“ i engandinsko pecivo sa orasima postali su neka vrsta nacionalnog simbola. Za kompletan doživljaj Švajcarske potrebno je da probate i kulinarske specijalitete iz Graubindena kao što su, na primer, ječmena supa sa slaninom i povrćem, pita od sira na švajcarski način ili teleće šnicle sa pljeskavicama od krompira.

Zato odmor u Graubindenu dobija svoj puni smisao tek kada se gost prepusti i čarima samo njemu svojstvenih i ukusnih specijaliteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar