Kito – svetlo Amerike

Kito, ili kako je zvanično ime ovog grada – San Francisco de Quito, glavni je grad Ekvadora, a i nalazi se na samo 25 km od ekvatora, pa i noć i dan traju po 12 sati. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 2.830 metara i drugi je najviši glavni grad na svetu. Zbog njegovog geografskog položaja dnevna temperatura je 25 stepeni Celzijusa, dok noću pada na svega šest stepeni. Klima je od juna do septembra suva, a od oktobra do maja vlažna. Glavni grad Ekvadora ima i nadimak; odmilja ga zovu još i Luz de America – Svetlo Amerike.
Na prostoru današnjeg grada do desetog veka je živelo pleme Kuitu, a 980. godine pleme Karas osniva prvo kraljevstvo Kito. To kraljevstvo pada pod vlast Inka 1462. godine, da bi 1533. godine došlo pod vlast konkvistadora. Današnji grad osniva Francisko Pizaro 1534. godine, otkad je on španski distrikt, kao deo vicekraljevstva Peru. Kito se pod španskom upravom nalazio sledećih 300 godina, a 1809. počela je borba za samostalnost. Taj pokušaj osamostaljivanja je slomljen, ali 1822. godine Ekvador postaje deo Gran Kolumbije, a pojedinačni nemiri i ustanci se nastavljaju i do današnjih dana.
Kito, ili kako se nekad zvao – Veoma plemenit i lojalni grad San Francisko de Kito, danas je grad sa 1,8 miliona stanovnika, od čega je samo devet odsto nezaposleno. Grad je podeljen na tri dela: centralni istorijski, industrijski južni deo i moderni severni deo grada, pri čemu su ti delovi grada bukvalno i fizički odvojeni brežuljcima. Stari centar grada je uvršten u Uneskovu svetsku baštinu kao najstarije očuvano gradsko jezgro u Južnoj Americi. Na trgu u centralnom delu dominira Crkva svetog Franciska, čija je gradnja počela 1535. godine, odmah nakon osnivanja grada. Zatim se tu nalazi manastir svetog Dominga, kao i crkva jezuitskog koledža La Compaia de Jesus, čiji su plafoni i zidovi urađeni u zlatnom reljefu. Ovo zlato potiče iz perioda konkvistadora, koji su prilikom svojih pljačkaških pohoda na carstvo Inka za potrebe ovog manastira pretopili skoro tonu zlatnih predmeta. Nad gradom se na vrhu brežuljka El Panesilja nalazi skulptura Device Marije koja dominira predelom i vidljiva je sa svih strana grada, a još jedna zanimljivost je da je to jedina skulptura Bogorodice s krilima na svetu.
Grad ima više parkova, od kojih je najveći Metropoliten park, odakle možete uživati u pogledu na vulkane Kotopaksi i Antisijana. U parku El ejido subotom i nedeljom je pijaca, gde se na otvorenom prodaju razne rukotvorine domaće radinosti, a u parku La Alameida se nalazi najstarija opservatorija u Južnoj Americi, kao i jezerce i spomenik Bolivaru. Žičarom koja polazi iz grada možete stići do istočne strane vulkana Pičinča, koji se nalazi na 4.100 metara nadmorske visine; odatle se pruža predivan pogled na grad i okolinu. Pored toga, možete poći u jednodnevnu ili višednevnu posetu čuvenom ostrvu Galapagos. Nedaleko od grada nalazi se rezervat kišnih šuma, gde možete uživati u obilju drveća koje čini ovu prašumu. Paprat je veličine bagrema. U ovim šumama živi 320 vrsta ptica i ogroman broj biljaka, posebno lišaja i mahovina, kojih tu ima više nego bilo gde na svetu. Još jedna zanimljivost ove prašume je to što se samo pedeset kilometara južno i severno od nje pružaju pustinjski predeli.
U Ekvadoru ima 19 aktivnih vulkana, od kojih je osam u okolini grada Kita. Inače, glavni grad Ekvadora je u novije vreme dva puta bio prekriven pepelom – posle erupcije vulkana Guagua Pičinča, koji je u njegovoj okolini, i drugi put kada je došlo do erupcije vulkana Reventadora, koji se nalazi nešto dalje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekvadorjuzna amerikakitoputovanjeturizam
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Kemal Bajramović

    Članak mi se sviđa, mada ima mnogo da se nadogradi. Prije dvije godine proveo sam mjesec dana u Quitu i mogu samo reći da je fenomenalno. Ko želi na neko turističko putovanje, ovo je prava destinacija. Pozdrav!

  • Dušica Bozio

    Odličan tekst. Sve pohvale autoru. Moj sin je trenutno u Ekvadoru. Pozdrav iz Njujorka.

  • Darko Hadžić

    S obzirom na to da sam sa grupom planinara boravio prošle godine u aprilu u Kitu, obišao sam većinu mesta koja se u članku spominju. Članak mi se sviđa.