Ostrvo sunca, čarobnih plaža, toplog mora i bujne vegetacije (foto)

Aruba je mala ostrvska zemlja, površine 193 km2, koja je od obala Venecuele udaljena tridestak kilometara. Pri prvom susretu s Arubom osetićete vetar koji nosi zvuke muzike s obale koju zapljuskuju tople vode Karipskog mora. Posmatranje zalaska sunca u toplim tropskim večerima, dok ste opijeni mirisom i slatkastim ukusom vazduha u ustima, doživljaj je koji nikada ne bledi iz sećanja. Prirodne lepote i uživanje u radostima života svakako su osnovni utisci koji se povezuju s ovim egzotičnim ostrvom u Karipskom moru.

Lepota plaža na Arubi je nešto što zaista treba doživeti, jer one spadaju među najlepše na Karibima. Plaže kao što su Palm bič, Igl bič ili Bejbi bič (na njoj ćete sresti najviše porodica s decom i ona se s punim pravom smatra jednom od najlepših plaža za porodični odmor) jedva da se po svojoj lepoti i kvalitetu mogu porediti s drugim plažama. Takođe, odatle možete brodićem za nekih pet minuta stići do ostrva De Palm, na kome možete uživati u odmoru iz snova, s ležaljkama zategnutim između palmi i egzotičnim koktelima. Po legendi lokalnog stanovništva, svako zrnce peska na Arubi pripada peščanom patuljku, koji se prema njemu ophodi s puno pažnje i ljubavi, pa su zato plaže tako lepe.

Posebna atrakcija ovog ostrva je Prirodni most (Natural Bridge), delo prirode koje je nastalo delovanjem snage morskih talasa, potpomognute vetrom i protokom vremena, koji su napravili čudo prirode dubeći okamenjenu lavu. Most je visok 10 metara, a dugačak 30. Takođe, ovde svakako treba posetiti pećine Fontein. U njihovim dubinama možete uživati u pećinskim crtežima i upoznati se sa životom i istorijom plemena Aravak, domorodaca ovog ostrva. Još jedan prirodni fenomen na koji su stanovnici Arube posebno ponosni i koji je njihov zaštitni znak jeste drvo divi-divi, koje se prilikom rasta pod uticajem severoistočnog vetra povija u pravcu jugozapada, pa tako stanovnicima ovog ostrva postaje prirodni kompas.

Foto: DF7ZS/Pixabay.com

Glavni grad Arube, Oranjestad, čini zanimljivu mešavinu modernog, zapadnog duha i tradicije lokalnog stanovništva. Drugo ime ovog grada je Prestonica hiljadu boja. U osnove ovog grada umnogome je utkan uticaj Holanđana, koji su još 1636. godine zauzeli Arubu, iako su je nekih sto godina ranije otkrili Španci. Pijaca na glavnom trgu je mesto gde mnogi turisti najčešće kupuju suvenire, a na obližnjoj pijaci možete pazariti plodove mora, kao i robu koja stiže iz Venecuele. Ovde svakako treba posetiti „Haos kafe“ i bar „La fijesta“, koji svojom muzikom privlači mnogobrojne turiste. Ipak, glavno mesto okupljanja turista nalazi se u obližnjem mestu San Nikolas. Reč je o „Čarlijevom baru“. Zidovi ovog bara ukrašeni su različitim primercima stanovnika mora koje još od četrdesetih godina prošlog veka tu postavljaju ronioci, pa je „Čarlijev bar“ ujedno i muzej.

U februaru se na Arubi održava i karneval, otprilike u isto vreme kada i onaj u Riju, za kojim ni po čemu ne zaostaje. Pored ovog karnevala, u glavnom gradu, Oranjestadu, svakog utorka se na bini u tvrđavi Zautman održava festival Bon Bini (u prevodu s lokalnog jezika – papijamenta, to znači „Dobro došli“). U ovoj najstarijoj građevini u gradu očekuje vas šarenilo karipske pijace, lokalni kulinarski specijaliteti i umetničke rukotvorine uz zvuke muzike i ples s ovog ostrva. Takođe, nipošto ne treba propustiti ni Kuku Kunuku, šareni autobus, koji putnike vozi u nezaboravnu vožnju do svetionika i večere u restoranu. Treba posetiti i Nacionalni park „Arikoku“, gde se nalaze izuzetno retki primerci biljnog i žiotinjskog sveta, a glavna atrakcija su džinovski kaktusi.

Foto: DF7ZS/Pixabay.com

Plaže od najfinijeg belog peska, topla voda Karipskog mora, tropska vegetacija i palme koje nude hlad na predivnim plažama, kao i veoma gostoprimljivi stanovnici Arube najbolja su preporuka za posetu ovom malom ostrvu i svemu onom što ono nudi jednom turisti. A nudi zaista mnogo i sigurno nećete zažaliti ako se otisnete put njegovih obala.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

juzna amerikaputovanja
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    A zašto je bitno da li živi neko iz Srbije ? Misliš, taj bi ti se obradovao ?

  • Anonimni

    Glavno okupljalište turista je „Čarlijev bar“, ispunjen leševima morskih životinja. Baš lepo!

  • Anonimni

    Pozz! Da li neko zna, da li na Arubi zivi neko iz Srbije? Hvala!