Venecuela – Karibi, Amazon i egzotika (1)

Venecuela je najsevernija država Južne Amerike, kojoj je moreplovac i istraživač Alonso de Ojeda, ugledavši kuće sagrađene na stubovima iznad jezera, dao ime Mala Venecija. Na severu je okružena Karipskim morem, na istoku Gvajanom i Atlantskim okeanom, na jugu Brazilom, a na zapadu i jugozapadu Kolumbijom. Venecuela je podeljena na četiri sasvim različite regije: brdsko-planinski prostor na zapadu, pojas nizije Marakaibo na severozapadu, centralna ravnica Los Lanosa oko reke Orinoko i regija Gvajana na krajnjem jugu, koja uključuje i područje Amazonije. Život ove države obeležen je vladavinom dominantnog predsednika Čaveza, kojeg jedan deo stanovništa obožava, a drugi mrzi, što je samoj Venecueli donelo više negativnog nego pozitivnog publiciteta. Socijalizam 21. veka i antiamerička politika dodatno su pojačali negativni imidž ove države. Pozitivnija strana vidi je kao jednu od zemalja s najviše pobednica na izboru za mis sveta, kao i velikog izvoznika nafte.
Urbani centri su puni života i nije preterano reći da je sve u muzici i plesu, jer stanovnici Venecuele zaista neverovatno mnogo daju na zabavu, koja u neku ruku predstavlja okosnicu života ovog veselog karipskog naroda. Dobra atmosfera začinjena je bezvremenom kulturnom baštinom i arhitekturom inspirisanom autohtonim plemenima, španskim kolonijalizmom i afričkim dizajnom. Šarena paleta boja zaista ostavlja utisak sreće i veselja gde god krenuli. Iako ćete na ulicama imati prilike da vidite i osiromašeno stanovništvo, osmeh na njihovim licima ne ostavlja previše prostora za grižu savesti.
Od amazonske džungle preko južnih vrhova Anda, od egzotičnog platoa Gran Sabana na zapadu do istočnih obala Kariba, Venecuela zaista ima mnogo da ponudi. Ali, važno je shvatiti da Venecuela nipošto ne zaslužuje da bude samo prolazna tačka na putu kroz Južnu Ameriku. Mnogo je bolje posetiti je kao jednu celinu, gde je i 14 dana premalo da bi se otkrila sva prirodna čuda koja čuva na svojim prostranstvima. Ako za avanturu vežete i odmor na rajskim plažama, boravak bi trebalo da bude i duži, jer nema ništa lepše nego kad posle napornih razgledanja barem nekoliko dana odvojite za odmor na belim peščanim plažama uz talase Karipskog mora.
Venecuela je i pravi raj za ljubitelje trekinga, planinarenja, sportova na vodi i za sve ljubitelje prirode i tropskih peščanih plaža. Urbani tipovi ne smeju da propuste salsa klubove u Karakasu i brojne zabavne regionalne festivale. Okružena Karipskim morem na severu, Venecuela u svojoj turističkoj ponudi spaja najbolje od ova dva sveta – s jedne strane tu su predivne peščane plaže koje zapljuskuju tople i tirkizne vode Karipskog mora, dok s druge strane pruža sve šarenilo i raznolikost Južnoameričkog kontinenta. Zahvaljujući velikom prirodnom i kulturnom bogatstvu, ne postoji nikakva sumnja da će putnik željan pustolovine ovde pronaći velik izvor sadržaja koji će i te kako ulepšati dane koje želi da provede podalje od predivnih plaža. U ponudi su izlet do Anđeoskog vodopada, najvišeg vodopada na svetu, duga šetnja i planinarenje po obroncima Anda na zapadnom delu zemlje ili avanturistički pohod na venecuelansku Amazoniju, gde vas očekuje susret s jaguarima, mravojedima, anakondama i brojnim drugim egzotičnim životinjama tipičnim za ovu najveću prašumu na svetu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amazonandianđeoski vodopadiavanturačavezdomorodcidžunglagran sabanaindijanciisla margaritaizletijaguarjužna amerikakarakaskaribimala venecijamarengoorinokopiraneplaninarenjeplašumaplazeplespticeputovanjarajrumsalsatapasturizamvenecuela
Komentari (0)
Dodaj komentar