Amerika rigoroznije kontroliše putnike u avio-saobraćaju

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama pojačale su kontrolu putnika koji stižu u ovu zemlju avionskim prevozom. Na osnovu podataka sigurnosnih agencija, predstavljena je lista na kojoj se nalaze putnici iz 14 zemalja koji lete za SAD, a smatraju se putnicima visokog rizika. Prema novim preporukama, oni i njihov ručni prtljag biće pretraženi u skladu s novim sigurnosnim pravilima. Međutim, i svi ostali međunarodni putnici biće izloženi pojačanom nasumičnom skeniranju, testiranju prtljaga na eksploziv ili skeniranju tela, navodi američka Uprava za sigurnost saobraćaja.
Avganistan, Alžir, Irak, Liban, Libija, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, Somalija i Jemen nalaze se na spisku zemalja od posebnog interesa. Kuba, Iran, Sudan i Sirija su već dugo na toj listi, jer ih Sjedinjene Države smatraju državama koje štite međunarodne teroriste. Lista je sastavljena na osnovu najnovijih informacija koje su razmenili američke agencije zadužene za sigurnost i borbu protiv terorizma i Stejt department. "Nove smernice uključuju dugoročne održive mere sigurnosti u saradnji s pravosudnim partnerima, kao i domaćim i međunarodnim partnerima u borbi protiv međunarodnog terorizma", ističu u saopštenju koje je izdala Uprava za sigurnost saobraćaja.
Ovom prilikom dajemo vam i nekoliko saveta u vezi s putovanjem u SAD koji vam sigurno mogu pomoći:
1. Proverite informacije na internet stranici Uprave za sigurnost saobraćaja (TSA)
Za sve najnovije informacije o putovanju avionom proverite službenu stranicu Uprave za sigurnost saobraćaja (TSA). Iako se i na internet stranicama aerodroma mogu pronaći korisne informacije, TSA je ipak najbolji izvor.
2. Budite pripremljeni.
Redovi će biti veći i preporučuje se raniji dolazak. Za međunarodne letove potrebno je doći barem tri sata ranije. Nemojte zaboraviti da on-line čekirate let; tako ne samo da ćete zaobići redove na check-in deskovima nego ćete i platiti manje za predati prtljag.
3. Budite organizovani.
Na sigurnosnim kontrolnim tačkama biće iscrpljujuće i zato se traži dodatna organizacija. Izbegavajte nošenje mnogo nakita, na nogama imajte obuću koja se jednostavno izuva i obuva…
4. Očekujte neočekivano.
Sve ove mere uvedene su radi vaše sigurnosti, zato imajte razumevanja i u situacijama koje niste očekivali. Kako biste izbegli potencijalne probleme s osiguranjem, ne gubite kontrolu i pokušajte da ostanete smireni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aerodromamerikaavionpregledprtljagputniciputovanjasadsigurnoststejt departmentterorizamtsaturisti
Komentari (0)
Dodaj komentar