Cena avio-karte – na šta obratiti pažnju

Svakodnevno nas obasipaju reklamnim ponudama za kupovinu avio-karata. Sudeći prema reklamama, avio-karte su svakim danom sve jeftinije i pristupačnije većini građana. Izveštaj Evropske komisije pokazao je ipak da svaka treća avio-kompanija iz 13 zemalja EU daje nepotpune informacije koje potrošača dovode u zabludu u vezi s cenom avio-karte. Problemi s netačnim prikazivanjem cena avio-karata postoje u celoj ovoj industriji i ne odnose se samo na niskobudžetne avio-prevoznike ili kupovinu karata putem interneta. Evropska komisija pokušava da zaštiti potrošače s ciljem da cena koju avio-kompanije ističu u reklamnim kampanjama bude zaista cena koju potrošači za avio-kartu na kraju i plate.
Najčešći prigovori na netačno objavljivanje cena avio-karte odnose se na isticanje cene karte u koju nisu uključene aerodromske takse, naknada za rezervaciju (takozvani fee) ili plaćanje kreditnom karticom. U nekim slučajevima najpovoljnija cena avio-karte može se pokazati kao vrlo loš izbor.
Ako ne putujete često avionom, pri rezervaciji avio-karte obratite pažnju na sledeće:

  • da li su u cenu uključene aerodromske takse,

  • da li se plaća naknada za rezervaciju (fee),

  • da li postoji razlika u ceni karte zavisno od načina plaćanja (gotovina ili kartica),

  • koliko sme da bude težak vaš prtljag (razlike od prevoznika do prevoznika znaju da budu veoma velike, od 15 kilograma po osobi u ekonomskoj klasi do 30 kilograma po osobi u istoj klasi).

Bez obzira na to koliko često putujete i koliko imate iskustva s rezervacijom karata za prevoz avionom, dobro pročitajte sve uslove pod kojima kupujete kartu. Na primer, promena datuma povratka možda uopšte nije moguća za tu cenu karte, a možda je moguća uz doplatu (a i visina doplate može da varira, na primer od 50 evra pa i više). Ti uslovi su veoma često pisani vrlo sitnim slovima, a u njima nije uvek istaknuto i uočljivo šta još morate da platite pored one cene koju ste uočili na reklami. Ako vam nešto nije jasno, pošaljite mejl agenciji koja zastupa određenu avio-kompaniju ili ih pozovite direktno i razjasnite sve eventualne nejasnoće.
U slučaju da neke informacije dobijete usmeno, obavezno tražite da vam te iste informacije potvrde i u pisanom obliku. Cena avio-karte na kraju može biti veoma povoljna, ali to zavisi isključivo od vas. Čitajte požljivo i rezervišite kartu tek onda kada prikupite sve potrebne informacije o njenoj ceni. Ipak, imajte na umu jedno važno pravilo: što pre rezervišete kartu, mnogo je veća mogućnost da ćete kartu platiti mnogo manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aerodromavio karteavioncenaeuevropska komisijainformacijeinternetkartakupovinaniskobudžetne avio kompanijeplaniranje putovanjapotrošačiprtljagputovanjerezervacijataksa
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Srboljub Savić

    Tekst samo upozorava na deo „džungle“. Cene variraju na veoma mnogo načina.
    – Kupovina preko interneta, agencije ili na šalteru (retko);
    – Vreme kupovine u odnosu na datum leta,
    – „Klasa“ u okviru osnovne-ekonomske, „business“ ili prve, poprilično ih je, „klase“ odražavaju i „elastičnost“ – važenje, fiksnost datuma. Najjeftinija „klasa“ u ekonomskoj je ona sa fiksnim datumima, bez prava na refundaciju(!). „Viša klasa“ – sa pravom promene rezervacije više i košta – osnovna cena + doplata promene rezervacije (na međunarodnim letovima za nas u Srbiji -100 E (da, i slovima – sto evra). Takse se iskazuju kod kupovine preko interneta (ili kad vadite novčanik) i one nisu nimalo zanemarljive (to su aerodromske I ++). Da, karte se danas brzo kupuju, pogotovo uz pomoć kompjutera i kreditnh katrica. Da, vrlo jeftine karte ćete naći na mnogim reklamama, jedino što na njima ne možete leteti. „Klasa“ najjeftinijih karata je veoma ogranicena, pa, ko pre „ugrabi“. Da, ima „niskobudžetnih“ aviokompanija (zamenile „čarter“), jedino što do i od aerodroma koje oni koriste, nekima može biti skuplje od avionske karte. Višak prtljaga može da košta mnogo više nego njegova vrednost, a mnoge aviokompanije su vrlo rigorozne – plati ili odbaci. Verovali ili ne, za snalaženje u džungli „klasa“ i cena, osoblje se posebno i ozbiljno obučava, a korisnik i kupac ima takođe izbor – da studira, planira, ne mari za novac, nađe načina da se ratosilja „živaca“, dozvoli sebi izlive osećanja… Ipak, danas se moze putovati jeftinije nego ikad, pod uslovima, da znate (mnogo toga – daleko više od ovog komentara).