Da vam odmor ne bude umor

Došlo je vreme kada se broje dani pre odlaska na dugo očekivani odmor. Mnogi su se poslednji put propisno odmarali i brčkali u moru pre godinu dana, tako da je krajnje vreme da se pozabavite pripremama za dobar odmor i opuštanje na suncu uz šum morskih talasa. Kako bi sve prošlo u redu i bez komplikacija i neprijatnih iznenađenja, potrebno je iskoristiti i poslednje atome snage i dobro se pripremiti za putovanje.
Većinu priprema pokušajte da obavite bar nedelju dana pre polaska na odmor. Ako ostavite sve za poslednji čas, bićete pod stresom. Dakle, unapred kupite lekove, promenite valutu ukoliko putujete u inostranstvo, nabavite toaletni pribor i kreme i losione za sunčanje.
Podjednako je važno i da se pravilno hranite pre samog puta. Ne upuštajte se u brzinske dijete da biste popravili izgled svog tela u bikiniju ili da biste unapred izgubili kilograme koje očekujete da dobijete za vreme odmora i lenčarenja. Držite se najzdravije ishrane od pet obroka dnevno (bogatih voćem i povrćem) i pijte puno vode. Ako je potrebno, prehranu dopunite vitaminskim tabletama i jogurtima s "dobrim bakterijama". Olakšajte svom organizmu klimatsku promenu i napor kojem će biti izložen u toku putovanja tako što ćete nekoliko noći pre kretanja na put priuštiti telu dobar san. Duge izlaske i ostajanje do zore ostavite za morsku zabavu.
Da biste izbegli dehidraciju, konsumirajte vodu što je moguće češće. To se naročito odnosi na one koji će do odredišta stići avionom. Izbegavajte alkohol, a kafu i čaj svedite na minimum. Glavna svrha godišnjeg odmora je beg od svakodnevne rutine i mnogobrojnih pravila kojima je ispunjena. Opustite se i uživajte, ali uz minimalan oprez, zahvaljujući kojem vas na odmoru ništa neće dočekati nespremne. Oprez na suncu, korišćenje visokog zaštitnog faktora i izbegavanje sunčanja između 12 i 16 časova sati neka su pravila kojih se morate pridržavati, bez obzira na to što vi možda smatate da nikada nećete "izgoreti".
Pijte što više vode. Naravno, nema potrebe da izbegavate alkohol u večernjim satima, ali oprezno s koktelima. Sutradan će vam sunce izgledati kao disko kugla, a napad kalorija koji će vam zadati svaki od popijenih koktela skoro je identičan konkretnom obroku. Nastavite da konsumirate probiotike, odnosno jogurt i njemu slične namirnice. Ako sami pripremate hranu, budite oprezni, a ukoliko planirate da jedete po restoranima, budite još oprezniji. Visoke temperature čine čuda voću, povrću i mesu, a oni vašem probavnom sistemu.
Ne treba preterivati i pripremati celu jednu torbu samo za lekove, ali poželjno je sa sobom poneti određene lekove koji vam mogu poslužiti kao prva pomoć, a mogu se kupiti slobodno u svakoj apoteci. Ono što treba da ponesete u svojoj putnoj apoteci jesu antiemetici – lekovi protiv mučnine i povraćanja, paracetamol – za snižavanje visoke temperature, antihistaminici – lekovi protiv alergijskih reakcija, kao i neka krema protiv opekotina nižeg stepena.
Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odmorplaniranjeputovanjaumor
Komentari (0)
Dodaj komentar