Hubble Bubble – nova atrakcija Londona

Pripreme Londona za Olimpijske igre 2012. godine dobile su svoju glavnu zvezdu. Iako su odmah posle megalomanskog kineskog otvaranja najavili da će sport, a ne velike brojke biti u centru Igara 2012, Britanci ipak nisu odoleli spektaklu. Tako će 115 metara visok toranj postati nova londonska atrakcija. Velelepno zdanje, asimetrični toranj visok 115 metara, postaće novi simbol Londona posle 2012. godine. Poređenje s Ajfelovim tornjem svetski mediji nametnuli su čim je maketa predstavljena javnosti. Delom zbog čelične konstrukcije, ali delom i zbog večnog rivalstva s Francuzima, kojima su Olimpijske igre 2012. izmakle za dlaku.
Kao i Ajfelov toranj u Parizu, londonski toranj – zbog neobičnog oblika popularno prozvan Habl Babl (Hubble Bubble) – biće najviša građevina britanske metropole. Poput ogromnog crvenog tobogana nadvijen nad istočnim Londonom, toranj će dominirati područjem gde će se najvećim delom održavati takmičenja u toku Olimpijskih igara. Ipak, glavni arhitekta – Aniš Kapur (Anish Kapoor), odbija ova pretenciozna poređenja. "Bilo bi neverovatno arogantno porediti me s Ajfelom, koji je ceo život posvetio svom tornju. Mi smo samo želeli da napravimo najbolju moguću stvar", izjavio je ovih dana najspominjaniji londonski arhitekta. Njegova ideja bila je da ujedini Ajfelov toranj i najpoznatiji stadion prošlih Olimpijskih igara, popularno "Ptičije gnezdo".
U vreme finansijske krize gradnja 19 miliona funti vrednog i 8.663 tona čelika teškog tornja nije mogla da prođe bez sponzorstva. A vlasnik kompanije Mittal Steel, peti najbogatiji čovek na svetu, poznat još kao i "kralj čelika", Lakšmi Mital (Lakshmi Mittal), bio je logičan je izbor. On je uložio 16 miliona funti u repromaterijal za gradnju ovog tornja, a građevina će posle Olimpijade nositi njegovo ime – ArcelorMittal Orbit. Zbog duha olimpizma, toranj neće nositi ovo ime za vreme trajanja Olimpijskih igara, a sam Lakšmi Mital je izjavio da je "ponosan što je mogao da pokloni trajnu vrednost divnom gradu u kojem je živeo od 1977". Mala cena za večni život u srcu Londona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajfelov toranjaniš kaporatrakcijabritancihabl babllakšmi mitallondonolimpijadaolimpijske igre 2012. godineparizplaniranje putovanjaputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar