Japanci opet proglašeni za najbolje turiste

Japanski turisti već drugu godinu za redom osvajaju titulu najboljih turista na svetu. Uredni, tihi, pristojni, jednostavno se ne žale ni na šta i poštuju domaćine, bez obzira na to u kojem gradu u svetu bili. S druge strane, niko od turističkih radnika širom sveta nije baš oduševljen ako mu u goste stižu Francuzi, koji su uverljivo poslednji na toj listi. Jako su nepristojni, škrti, arogantni i vrlo loše govore strane jezike, što stvara dodatnu barijeru u odnosu na lokalno stanovništvo.
Ovo su rezultati istraživanja koje je za vodeću svetsku online turističku kompaniju Expedia sprovela kompanija TNS Infratest u veoma opsežnom istraživanju sprovedenom pod imenom "Best Tourist Survey". Ocenjivanje turista sprovedeno je među 4.557 hotelskih menadžera koji su partneri kompanije Expedia u poslovanju, i to u 27 zemalja. Ljubaznost, velikodušnost, urednost, smisao za modu, uz još neke kriterijume bili su glavni elementi koji su kao rezultat dali tabelu na kojoj su se ubedljivo na prvom mestu našli turisti iz Zemlje izlazećeg sunca. Nije previše iznenađujuća ni tabela najbučnijih turista na listi komanije Expedia, jer su se na prvom mestu našli Amerikanci, a u stopu ih prate Italijani i Španci, čija je muzikalnost i količina buke koju stvaraju već godinama poznata, bez obzira na mesto na kojem su se našli.
Amerikanci su i najmanje škrtice i svaki put ostavljaju velike napojnice osoblju, a posle njih to najviše rade Britanci, Nemci i Japanci. Kanađani i Švajcarci su u ovom istraživanju pokazali da dolaze iz organizovanih zemalja, pa su i najmanje skloni bilo kakvim žalbama. Zanimljivo je da su Nemci, iako su narod koji najviše putuje po svetu, završili na petom mestu tabele najboljih turista na svetu.
Ono što Japance izdvaja od ostalih turista jeste i njihova sklonost ka grupnim putovanjima. "Upoznajte Evropu za sedam dana" najčešći je slogan japanskih turističkih organizacija, koje nude programe u kojima se jedno pre podne potroši na upoznavanje s Parizom, a već isto posle podne turisti se mogu naći u Londonu ili Rimu. A najveća zabava nastaje kad se vrate kući i zajednički otkrivaju gde su u stvari bili, zahvaljujući, naravno, mnogobrojnim fotografijama s ovakvih putovanja. S druge strane, Francuzi, a posebno Nemci, uživaju na putovanjima i hedonistički provode daleko više vremena u restoranima ili na plaži. Za Japance je to čist gubitak vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

putovanjeturistiturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar