Ko od avio-prevoznika gubi najviše prtljaga?

Avio-prevoznici iz godine u godinu gube sve više prtljaga, ali na nesreću putnika čiji prtljag nije doputovao na odredište zajedno s njima, prevoznici pronalaze bezbroj načina da ne nadoknade nanetu štetu. Samo u 2007. izgubljeno je 42 miliona torbi, dok je prethodne godine taj broj iznosio 34 miliona. Ali, još gore zvuči podatak da je 1,2 miliona torbi nepovratno izgubljeno i da im se nikad nije ušlo u trag. Ako avio-kompanije nastave s tim trendom, procenjuje se da će do 2019. količina izgubljenog prtljaga dostići broj od 70 miliona komada.
Uprkos povećanju broja izgubljenog prtljaga, avio-prevoznici najčešće ne nadoknađuju štetu putnicima čije su torbe izgubili. Putnici čije su torbe izgubljene trebalo bi da dobiju oko 1.100 evra zbog štete nanete kašnjenjem, uništavanjem ili gubitkom prtljaga. Međutim, malo ko od putnika i u stvarnosti uspe da dobije taj iznos, jer avio-kompanije najčešće putnicima ponude manje od 100 evra po izgubljenom komadu prtljaga. Low cost kompanije nude još manje, pa tako Ryanair putnicima ponudi samo oko 20 evra za nadoknadu štete po izgubljenoj torbi.
Društvo za zaštitu putnika u vazdušnom prevozu upozorilo je da je nerealno očekivati od putnika da čuvaju račune svakog pojedinog komada odeće koji nose sa sobom u prtljagu. Ali, avio-kompanije to najčešće koriste kao izgovor da ne plate iznos od 1.100 evra. Od evropskih avio-prevoznika najviše torbi godišnje izgubi Air France, tačnije 586.501 u periodu od aprila do oktobra 2008. U istom periodu Lufthansa ih je izgubila 457.303, British Airways 444.492, KLM 304.913, a slede ih Iberia, Alitalia, SAS Scandinavian, Tap Portugal.
Međutim, s obzirom na ukupan broj torbi i letova, najlošiji prosek ima BMI – British Midland, koji izgubi jednu od 49 torbi. Isto toliko izgubi KLM, a slede ih TAP Portugal s jednom izgubljenom torbom na 50, Alitalia (jedna od 51), British Airways (jedna od 53), Air France (jedna od 59), Iberia (jedna od 71), Lufthansa (jedna od 79) itd.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubitakplaniranjeprtljagputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar